Beeld © iStock
Beeld © iStock
Nieuws

Zo gevaarlijk is een powerbank in het vliegtuig

2 augustus 2018 23:22

Hoe gevaarlijk is een powerbank - een mobiele oplader voor je telefoon - in het vliegtuig? Dat is één van de vragen na een heftig incident in Barcelona waar in een vliegtuig een telefoon in brand vloog.

De brand zorgde voor angstige momenten op het vliegveld. Het vliegtuig, dat op het punt stond te vertrekken naar Ibiza, moest worden geëvacueerd. Wat bleek: een passagier had zijn telefoon op een powerbank aangesloten, en toen vloog de smartphone in brand.

Bekijk de beelden:

KLM

Iedereen weet dat er strenge regels zijn over wat je wel en niet mag meenemen in het vliegtuig. Wapens en scherpe voorwerpen uiteraard niet, vloeistoffen alleen in kleine verpakkingen. Maar batterijen voor je laptop of powerbanks, die mogen gewoon. Bij de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen Corendon, Transavia en TUI mag je de opladers ook gewoon gebruiken in het vliegtuig. Alleen bij KLM willen ze dat niet.

Erik Kelder, batterijdeskundige TU Delft, vertelt dat zo'n mobiele oplader best gevaarlijk kan zijn. "In batterijen zit lithium. Dat is een zeer brandbaar metaal. Dat reageert heel snel met zuurstof en met water."

Exploderen

Volgens Kelder zijn batterijen altijd gevaarlijk, omdat er energie in zit. "Als er kortsluiting plaatsvindt, dan wil die energie in één keer naar buiten toe."

Kortsluiting kan plaatsvinden als je een batterij laat vallen. "Dan ontstaat er schade. En als die energie in één keer vrijkomt dan wordt die batterij warm, welke batterij dat dan ook is. Dan kan die kapot gaan en kan die zelfs exploderen."

Vanwege dat explosiegevaar zullen luchtvaartmaatschappijen waarschijnlijk maatregelen nemen, verwacht de wetenschapper. "Het zal mij niks verbazen als luchtvaartmaatschappijen actie gaan ondernemen en het gebruik van lithiumbatterijen gedurende de vlucht gaan verbieden, maar het meenemen van batterijen dat zal waarschijnlijk nog wel toegestaan blijven."

Meer op rtlnieuws.nl:
Telefoon vliegt in brand aan boord van vliegtuig