Boeing en SpaceX stellen bemande ruimtetestvluchten uit
Pas in 2019

Boeing en SpaceX stellen bemande ruimtetestvluchten uit

03-08-2018 07:15 Laatste update: 07:20

De eerste bemande vluchten met de nieuwe ruimtevaarttuigen van Boeing en SpaceX laten weer wat langer op zich wachten.

Beide bedrijven ontwikkelen ruimtevaarttuigen als onderdeel van NASA’s Commercial Crew Program. Boeing werkt aan de CST-100 Starliner die met behulp van een Atlas V-raket zeven mensen de ruimte in kan brengen. SpaceX zet in op een aangepaste versie van Dragon cargo capsule die eveneens zeven bemanningsleden kan meenemen: de Crew Dragon.

Aanvankelijk wilde Boeing de eerste onbemande testvlucht deze maand laten plaatsvinden. In november zou dan de eerste bemande vlucht moeten plaatsvinden. Deze week heeft Boeing laten weten dat de eerste onbemande testvlucht op zijn vroegst eind dit jaar of begin volgend jaar zal plaatsvinden, meldt The Verge. De eerste bemande vlucht zal dan halverwege volgend jaar zijn. Het uitstel lijkt het gevolg van een motorprobleem dat tijdens een test in juni aan het licht kwam.

Ook SpaceX was eerder van plan om nog deze maand de eerste onbemande testvlucht met de Crew Dragon uit te voeren. Die vlucht is nu uitgesteld naar november. De eerste bemande vlucht, die aanvankelijk in december zou plaatsvinden, staat nu op de planning voor april volgend jaar.