© Apple

Alleen Huawei en Apple verkopen nog meer tablets
Tabletmarkt

Alleen Huawei en Apple verkopen nog meer tablets

03-08-2018 08:01 Laatste update: 09:01

Voor het vijftiende kwartaal op rij zijn er minder tablets verkocht. In het tweede kwartaal gingen er in totaal 33 miljoen tablets over de toonbank: een daling van ruim 5 miljoen. Alleen Apple en Huawei verkochten meer exemplaren.

Apple dankte de groei (van 0,9 procent) in het tweede kwartaal volgens marktonderzoeker IDC onder meer aan de lancering van een nieuwe, goedkopere iPad, bedoeld voor het onderwijs, aan het eind van het eerste kwartaal. Daarnaast profiteert Apple volgens IDC van verbeteringen aan het besturingssysteem iOS.

Met 11,5 miljoen verkochte iPads in het tweede kwartaal blijft Apple daarom de onbetwiste marktleider. Het bedrijf heeft 34,9 procent van de wereldwijde tabletmarkt in handen. De nummer twee, Samsung, verkocht 5 miljoen tablets in de periode van april tot en met juni. Dat zijn een miljoen exemplaren minder dan vorig jaar.

Huawei, Amazon en Lenovo

Op de derde plaats staat de enige andere partij die meer tablets wegzette dan in dezelfde periode vorig jaar: Huawei. De Chinese fabrikant verkocht 7,7 procent meer tablets (3,4 miljoen).

Alle andere fabrikanten zagen hun verkopen teruglopen. Met name Amazon heeft zwaar te lijden onder de afgenomen vraag naar tablets. Het bedrijf verkocht in het tweede kwartaal nog maar 1,6 miljoen exemplaren. Dat is 33,5 procent minder dan een jaar geleden. Amazon is qua marktaandeel inmiddels voorbijgestreefd door Lenovo dat in het tweede kwartaal 2 miljoen tablets wegzette.

Kijk ook: nieuwe tablets kunnen steeds meer, maar zijn ze je geld waard?

Meer tech-video's? Subscribe je op het Bright YouTube-kanaal