Proef met zonnefolie op vangrail voor zonne-energie
Stroom ligt op straat

Proef met zonnefolie op vangrail voor zonne-energie

08-08-2018 12:44 Laatste update: 09-08-2018 07:11

De vangrail als zonnefabriek lijkt ideaal: veel oppervlak, geen schaduw. Deze test bij Heerhugowaard met zonnefolie langs de weg is de eerste in zijn soort.

Afgezien van daken van huizen, waar hebben we dan veel horizontaal oppervlak dat vrij van schaduw ligt? Alleen al langs onze snelwegen ligt ongeveer 7000 kilometer aan vangrail waar veel zonne-energie voor het oprapen ligt. Langs de provinciale weg bij Heerhugowaard is een proef gestart met zonnefolie op de vangrail.

“Lengte aan vangrail hebben we genoeg”, vertelt Robert Bezemer van TNO aan De Ingenieur. “In ons land zo’n 7000 kilometer, dus daar valt in theorie heel wat zonne-energie te winnen. Er ligt immers al een stevige structuur - de vangrail - en die is heel vaak vrij van de schaduw van bomen.”

De test vindt plaats langs de provinciale weg N194 bij Heerhugowaard met 72 meter geleiderail. Er is gekozen voor pv-folie in plaats van zonnepanelen. Panelen tussen de vangrail maken de constructie, waar voertuigen die van de weg raken langs glijden zodat ze worden afgeremd, te stijf om hun werk te doen. "Vandaar het idee om folie te gebruiken, inclusief een constructie waar die folie op is te bevestigen. Dat zijn boxen van kunststof geworden die flexibel genoeg zijn om de functie van de vangrail intact te laten." De box is bol, wat gunstig is voor de zon-inval, voorkomt dat er regenwater op blijft staan en zorgt dat vuil er af kan spoelen.

Test van een jaar

De folies met breedte tussen 37 en 50 cm zijn als modules van enkele meters aangebracht, elk met zijn eigen elektrische circuit. “Als één module uitvalt, dan doet de rest het nog.” Over de 72 meter vangrail heeft de folie een piekvermogen van ruim 3,3 kW. “De stroom gaat naar het elektriciteitsnet, maar kan in de toekomst ook lokaal worden gebruikt, bijvoorbeeld in combinatie met een accu voor de wegverlichting.'

De test met photovoltaïsche folie op de vangrail duurt een jaar. Dan moet blijken wat de geleiderail werkelijk aan stroom oplevert en hoe die zich houdt in wisselende weersomstandigheden op deze voor vuil gevoelige locatie.