Onderweg bakken

Japanse techgigant steekt 750 miljoen in robot-pizzabakker

8 augustus 2018 19:13

Japanse techgigant Softbank wil honderden miljoenen investeren in startup Zume, dat robots maakt die tijdens de ritten naar klanten pizza's bakken.

Softbank is van plan 500 tot 750 miljoen dollar te investeren in startup Zume. Nu al gebruikt de startup allerlei technieken om pizza's zo vers en optimaal mogelijk bij de klant te krijgen, zoals speciale bakjes van afbreekbaar plastic die de pizza krokant zouden houden. 

Robots bakken pizza's onderweg

De pizza's van Zume worden nu al vrijwel helemaal door robots gemaakt, die het deeg vormen en de pizza precies maar met 'menselijke imperfectie' beleggen. Dat gebeurt nu nog gewoon in een pizzabakkerij, maar Zume heeft grotere plannen. De startup wil binnenkort starten met bezorgwagens waar de pizzarobots in zitten.

Straks moeten klanten van Zume een pizza kunnen bestellen, die op weg naar hun huis door een robot wordt gebakken. Ze krijgen dan een zo vers mogelijke pizza, en Zume omzeilt een aantal Amerikaanse wetten die het verbieden om tijdens het rijden voedsel te bereiden. Als een robot het doet, is het niet illegaal, althans zo is de gedachte.

De investering van Softbank zou een flinke boost geven aan Zume. Het bedrijf werkt nu met slechts drie bestelwagens vanuit zijn hoofdkwartier in Mountain View in Silicon Valley.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Domino's presenteert bezorgrobot in Amsterdam