Archieffoto Beeld © Getty Images
Archieffoto Beeld © Getty Images
RTL Nieuws

Doe je een oogmeting in de toekomst online? 'Alleen met een standaard oogafwijking'

10 augustus 2018 08:42

Voor medicijnen ga je naar de apotheek, voor een beugel naar de orthodontist en voor een oogmeting naar de opticien. Maar als het aan een Nederlands bedrijfje ligt, doe je dat laatste in de toekomst vanuit huis: zij willen de online oogmeting voor meer mensen toegankelijk maken.

We kopen een bril tegenwoordig steeds vaker online, maar voor een oogmeting gaan we nog wel gewoon langs de opticien. De Nederlandse start-up Easee biedt een online oogmeting aan, waarbij je voor een bril op sterkte niet meer de deur uit hoeft.  

ZIE OOK: Bril kan vijf keer goedkoper

"De test bestaat een klein jaar en sinds kort wordt onze online meting aangeboden door brillenverkoper Ace & Tate", zegt oprichter Yves Prevoo tegen Editie NL. "We willen heel graag met meer brillenverkopers in zee."

Niet voor een multifocale bril

Er is onlangs veel geld in het bedrijf geïnvesteerd en Prevoo hoopt daardoor de test voor een breder publiek beschikbaar te maken. Nu moet je een oogafwijking tot maximaal min 3 of plus 2 hebben en moet je tussen de 18 en 45 jaar zijn. "De test werkt niet bij mensen die een multifocale bril nodig hebben. Dat is nog te complex."

De Nederlandse Unie van Optiekbedrijven (NUVO) raadt de test nu dan ook nog niet aan. "Op den duur zou dit best wel kunnen werken en we zijn niet per sé tegen het idee van een online test, maar de techniek is op dit moment nog niet goed genoeg", zegt voorzitter Marc Asselbergs tegen Editie NL. 

'Belangrijk dat de test nauwkeuriger wordt'

Volgens Asselbergs is de online meting nog niet nauwkeurig genoeg, waardoor klanten het risico lopen een verkeerde bril te bestellen. "We hebben de test met tien mensen gedaan en bij iedereen weken de resultaten af van die van de gewone oogmeting. We willen dit soort ideeën niet afkraken, maar het is wel belangrijk dat de test nauwkeuriger wordt."

Toch ziet Prevoo een groeiende vraag naar meer gemak. "We bieden als enige de kans om alles vanuit huis te doen. Ook zijn brillen in een brillenzaak vaak veel duurder dan brillen die je online koopt." De oprichter van Easee raadt wel aan om je ogen altijd te controleren als je twijfels hebt of pijn aan de ogen. "Ook voor je eerste bril of lenzen zou ik de online test nog niet aanraden.

Bekijk de video hier:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl: