'Zwevende' rugzak voelt een stuk lichter
Backpack-innovatie

'Zwevende' rugzak voelt een stuk lichter

21-08-2018 08:06 Laatste update: 11:22

Goed nieuws voor backpackers. De HoverGlide komt eraan: een rugtas die het dankzij een ingenieus ophangsysteem makkelijker maakt om een zware last op je rug te dragen.

De HoverGlide bestaat uit een frame dat je stevig vastmaakt aan je rug. De aan het frame bevestigde rugtas wordt opgehangen aan elastische koorden op een katrolsysteem. Zo kan de rugtas vrij op en neer bewegen terwijl je loopt.

Normaal voel je het gewicht van een rugtas elke stap op je schouders drukken, maar dankzij goed afgestelde elastische koorden maakt de rugtas precies de tegenovergestelde beweging van de wandelaar. Zo blijft de rugtas als het ware zweven.

Dat heeft grote voordelen volgens de ontwerpers van de HoverGlide. Het kost aanmerkelijk minder energie om het gewicht in de rugtas met je mee te zeulen. Dankzij de glijdende rail en het katrolophangsysteem voelt het gewicht bijna 20 procent lichter, terwijl de impactkrachten op je schouders tot wel 86 procent afnemen.

Ook voor wandelaars

Vanaf begin september zal de rugtas worden aangeboden via een Kickstarter-campagne. De rugtas zal verkrijgbaar zijn in verschillende uitvoeringen, waaronder een versie voor wandelaars en kampeerders met een capaciteit van 25 kilo en een uitvoering met een capaciteit van ruim 11 kilo voor forenzen en studenten.

Deel de video

Kijk ook: zware rugzakken tillen wordt een makkie met dit exoskelet