Mercedes toont campers met waterstof en stembediening
High-tech kamperen

Mercedes toont campers met waterstof en stembediening

28-08-2018 07:30 Laatste update: 07:50

Mercedes-Benz ontwikkelt campers waarvan allerlei onderdelen met een app of stemcommando's zijn te bedienen. De fabrikant toonde ook een elektrische conceptcamper die op waterstof rijdt.

Op een grote caravanbeurs in Duitsland heeft Mercedes-Benz nieuwe campers gepresenteerd die zijn te bedienen via een app of spraakherkenning. De 'Sprinter Connected Home' is volgens het bedrijf bijna gereed voor productie. Dankzij een extra elektronica-module zijn allerlei onderdelen van de camper te bedienen via een app of een extra touchscreen. Zo is het mogelijk om de temperatuur in de cabine en die van de koelkast aan te passen, het audiosysteem en de verlichting te besturen en de gemotoriseerde luifel te bedienen.

De slimme functies moeten vanaf 2019 in sommige modellen van de Sprinter-campers beschikbaar komen. Ook bestaande campers zijn om te bouwen zodat ze met het systeem zijn te bedienen. 

'Hey Mercedes'

Mercedes-Benz toonde ook een geavanceerdere conceptversie van een slimme camper. De 'Marco Polo' heeft ook stembesturing. Als kampeerders 'Hey Mercedes' zeggen, luistert de camper vervolgens naar gesproken commando's, zoals 'Ik wil relaxen' of 'Het is tijd om naar bed te gaan'. De camper past daarna alles automatisch aan. Zo kan hij het dak, de luchtvering, de luifel en de bedden aanpassen. De conceptcamper heeft geen gordijntjes voor de ramen, maar heeft elektrisch geblindeerd glas. De ramen zijn dankzij vloeibare kristallen transparant of donker te maken. Ook beschikt de Marco Polo-camper over zonnepanelen. 

Kamperen met waterstof

De fabrikant liet ook een concept zien van een camper die rijdt op waterstof. De Sprinter F-Cell heeft volgens Mercedes een bereik van 300 kilometer, en met een optionele extra waterstoftank is de actieradius 530 kilometer. Een plug-in hybride systeem voegt nog eens 30 km aan actieradius toe.

De waterstofcel is ook te gebruiken als een energiebron voor het woongedeelte. Het is nog niet bekend of en wanneer Mercedes-Benz de waterstofcamper op de markt wil brengen. 

Nissan bracht in Spanje onlangs een elektrische camper op de markt.