'Noord-Korea probeerde crypto's te delven'
Crypto

'Noord-Korea probeerde crypto's te delven'

27-08-2018 07:03 Laatste update: 07:23

Noord-Korea heeft geprobeerd om cryptomunten te delven. Dat staat in een rapport van de onderzoeksdivisie van de Korea Development Bank (KDB), meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Volgens het rapport van de KDB, de staatsontwikkelingsbank van Zuid-Korea, zou Noord-Korea vorig jaar op kleine schaal hebben geprobeerd crypto's te delven, maar is die poging om digitale munten te ontwikkelen niet heel succesvol geweest. Steeds vaker komen geluiden door dat het regime in Pyongyang zich richt op de markt voor cryptomunten.

Noord-Korea kampt met sancties vanwege zijn vermeende nucleaire activiteiten. Het land zou vooral geïnteresseerd zijn in bepaalde kenmerken van crypto's zoals anonimiteit, het moeilijk traceren van transacties en het verdienmodel.

Malware

In januari van dit jaar ontdekte een securitybedrijf dat malware stiekem de cryptomunt monero genereerde en dat die cryptomunten werden doorgestuurd naar een Noord-Koreaanse universiteit.

Noord-Korea is vaker in verband gebracht met malware en hacks rondom cryptocoins. Zo werd het land beschuldigd van het verspreiden van de WannaCry-ransomware, waarmee 5,5 miljoen dollar is buitgemaakt. Daarnaast zou Noord-Korea verantwoordelijk zijn voor het hacken van bitcoinbeurs Bithumb. In totaal zou het land voor zo'n 70 miljoen dollar aan bitcoins bij elkaar hebben gehackt.