Samsung brengt eerste 8K-tv's in Nederland uit
Ultra-ultra-hd

Samsung brengt eerste 8K-tv's in Nederland uit

30-08-2018 06:37 Laatste update: 07:34

Samsung brengt begin oktober zijn eerste televisie met de scherpe 8K-resolutie op de markt in Nederland. De 8K-tv's schalen beelden in lagere resoluties automatisch op naar het 8K-formaat.

Lees ook: 8K-tv's binnenkort te koop, maar heb je er al wat aan? 

Samsung presenteerde vanochtend op de technologiebeurs IFA in Berlijn zijn eerste 8K-tv's voor consumenten. De Q900R-tv's zijn in oktober ook in Nederland verkrijgbaar. Nederland zit in de eerste groep landen waar Samsung de tv met de hogere resolutie introduceert.

De versie met een 65 inch scherm kost 4999 euro, het 75 inch-model kost 6999 euro en de 85 inch-versie heeft een prijskaartje van 14.999 euro. 

Opschalen

De chip in de tv's kan volgens Samsung met kunstmatige intelligentie beeldmateriaal opschalen naar de hogere 8K-resolutie. De tv's zijn opvallend helder, tot maximaal 4000 nits, wat helpt bij weergave van video's met HDR, wat zorgt voor een hoger contrast en een betere kleurweergave.

LG en Sharp

Samsung is niet de enige fabrikant die de komende tijd 8K-tv's op de markt brengt. Zo presenteerde LG deze week tijdens de IFA zijn 88 inch OLED-tv met 8K, maar die tv is voorlopig nog niet te koop en de prijs is ook nog onbekend. Sharp heeft ook al 8K-tv's uitgebracht.

Later deze week zie je onze video over 8K-tv's op ons YouTube-kanaal.