'Meer Android-gebruikers willen overstappen op iPhone'
Switchen

'Meer Android-gebruikers willen overstappen op iPhone'

30-08-2018 16:12 Laatste update: 17:38

Bijna de helft van de iPhone-bezitters wil dit jaar een nieuw model gaan kopen. Ook is het aantal Android-gebruikers dat wil overstappen naar de iPhone toegenomen, blijkt uit een onderzoek in de VS.

Dat stelt Loup Ventures op basis van een onderzoek onder 530 Amerikaanse consumenten. Dit jaar zijn opvallend veel iPhone-bezitters van plan om een nieuw toestel te kopen: 48 procent heeft de bedoeling om één van de nieuwe iPhones te gaan halen. In juni vorig jaar was nog maar 25 procent van de iPhone-eigenaren van plan te upgraden.

De 48 procent is zo opvallend dat Loup Ventures zegt de cijfers met een korreltje zout te nemen: het voornemen om een nieuwe toestel te kopen is wat anders dan er daadwerkelijk eentje aanschaffen. Toch denkt Loup Ventures dat het aantal verkochte iPhones dit jaar licht stijgt, met 3 procent. Beurshandelaren verwachten net als vorig jaar een pas op de plaats.

Ook opvallend is de groei in het aantal Android-gebruikers dat zegt te gaan overstappen naar een nieuwe iPhone. Dat zijn dit jaar 19 procent van de Android-eigenaren, tegenover 12 procent vorig jaar. Daarmee ligt de interesse in de nieuwe iPhones van dit jaar hoger dan experts in eerste instantie hadden verwacht.

Grote verkoopverrassing dit jaar?

Dat komt omdat de grote groei er voor iPhones vooralsnog wel uit leek te zijn. Apple heeft jarenlang steeds meer en meer iPhones verkocht, en lijkt tegen zijn voorlopige plafond te zitten. Dat heeft onder meer te maken met de ruim 805 miljoen iPhones die nog actief gebruikt worden. Zo'n 90 procent van de iPhone-gebruikers lijkt merkvast, en kopen gemiddeld elke 3,5 jaar een nieuwe iPhone. Daarmee is het aantal verkochte iPhones steeds beter te voorspellen: zo'n 207 miljoen dit jaar. Maar de grote groep gebruikers die nu zegt over te stappen, zou daar weleens verandering in kunnen brengen.

Een lange geruchtenstroom heeft al een goed beeld gegeven van wat we dit jaar kunnen verwachten van Apple. In het kort: drie nieuwe iPhones, waaronder een verbeterde versie van de X, een Plus-versie van de X en een goedkoper model met 6,1 inch lcd-scherm, notch met Face ID en een behuizing in vijf verschillende kleuren. De opvolger van de iPhone X lijkt wat goedkoper te worden dan het huidige model. Misschien geen vuurwerk, maar ook precies de dingen die klanten kunnen verleiden die bij de dure iPhone X vorig jaar nog de kat uit de boom hebben gekeken.