Homorechten

Pride-regenboog op Apple Watch niet zichtbaar in Rusland

31 augustus 2018 12:29

Russische bezitters van een Apple Watch kunnen geen pride-regenboog als wijzerplaat krijgen.

Als een Apple Watch wordt gepaird met een Russische iPhone, wordt de regenboog niet getoond, ontdekte iOS-ontwikkelaar Guilhermo Rambo. De regenboog-wallpaper voor de Apple Watch werd in juni dit jaar gelanceerd en is bedoeld voor gebruikers die zich willen uitspreken voor homorechten. De code van het besturingssysteem voor het horloge, WatchOS, bevat echter enkele regels die ervoor zorgen dat de wijzerplaat bij Russische gebruikers niet zichtbaar is.

In Rusland werd vijf jaar geleden een wet aangenomen die 'homopropaganda' verbiedt. Burgers die via internet homoseksualiteit 'bevorderen', kunnen boetes tot vijfduizend roebel (op dit moment 63 euro) krijgen. Voor bedrijven kan de boete oplopen tot een miljoen roebel (ruim 12.500 euro). Ook kunnen veroordeelde bedrijven en organisaties drie maanden worden gesloten.

Memorial Steve Jobs

Apple-ceo Tim Cook is homo en heeft in de Verenigde Staten stelling genomen tegen anti-homowetgeving. Zo sprak hij zich onder meer uit tegen een wet in de staat Arkansas die het mensen mogelijk maakt om op basis van hun geloof homoseksuele klanten te weigeren.

Nadat Cook in 2014 naar buiten trad als homo besloot de Russische stad Sint Petersburg een memorial voor Steve Jobs weg te halen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Apple Watch verliest marktaandeel