De 5 gadgettrends van IFA 2018
Branded

De 5 gadgettrends van IFA 2018

03-09-2018 22:17 Laatste update: 05-09-2018 10:18

In opdracht van BCC bracht Miriam een bezoek aan de IFA in Berlijn, Europa's grootste tech- en gadgetbeurs gericht op consumenten. Zij ging op zoek naar de trends van dit jaar en vertelt je welke producten je binnenkort in de winkels van BCC terugziet. Dit waren Miriams highlights van IFA 2018.

1. Tv-trends: 8K en Netflix-modus 

Schermen met hoge resoluties waren een hot item op de beurs. In navolging van 4K, zagen we bij Philips 5K-schermen en Samsung lanceerde zelfs 82- en 85-inch 8K QLED-schermen. Maar wat heb je als consument nu of straks aan 8K? Je hebt waarschijnlijk net een 4K-scherm in de huiskamer staan. Wat je vaak ziet in de techwereld, ook bij televisies, is dat de innovatie ver vooruit loopt op de markt. Zo bestaan er nu dus 8K-tv’s, maar is er mog geen content beschikbaar in deze hoge resolutie. Maar dit maakt zo’n product niet minder tof. Het beeld is weer dubbel zo indrukwekkend en scherper dan 4K. Toen 4K net opkwam dacht ook iedereen: ‘Wat heb je er aan?’ En binnen no-time werd 4K-content vrij gewoon en voor iedereen beschikbaar. 

Samsung 8K-tv’s

Nu komen de 8K QLED-tv’s van Samsung in oktober al naar Nederland. Om het wachten op 8K-content wat te verzachten heeft Samsung iets slims bedacht. Dankzij het toepassen van artificial intelligence (AI) op al bestaande en lagere resolutie beelden, is het mogelijk om deze te upscalen naar 8K. De tv maakt er een zo geloofwaardig mogelijke benadering van 8K van. De algoritmes van de tv leren de afgespeelde beelden te herkennen en op deze manier kan de tv de beeldkwaliteit tot bijna in 8K-perfectie verbeteren.

Sony-tv’s met Netflix-modus

Volgens een Sony-woordvoerder is de beeldkwaliteit van Sony’s nieuwe 4K OLED AF9 al erg goed, maar er is natuurlijk nog altijd ruimte voor verbetering. Daarom heeft Sony er voor gekozen om een samenwerking aan te gaan met Netflix, met als doel de beeldkwaliteit en kijkervaring nog meer te optimaliseren. Zoals de regisseur het zelf ooit bedoeld heeft. Want op welk scherm, merk of zender je ook tv kijkt, het beeld ziet er iedere keer net iets anders uit. Dit misschien tot ontsteltenis van de regisseur die de film of serie ooit heeft gemaakt. Daarom is Sony met Netflix om de tafel gaan zitten en introduceerde Sony op de IFA de Netflix Calibrated Mode. Met deze optie kun je de film qua kleuren en kijkervaring exact ervaren zoals de regisseur het ooit bedoeld heeft. Op deze manier brengt Sony het beeld vanuit de filmstudio, zo naar de televisie in de huiskamer.

BCC over 8K:

De 8K QLED-tv’s van Samsung zijn er in 65, 75 of 85 inch formaat. Voor wie niet kan wachten: je kunt de tv nu al reserveren bij BCC. Wil je eerst nog wat meer info over deze 8K-tv’s? Hier lees je er alles over.

2. Robotjes voor thuis of op je werk

Waar je ook op de IFA liep; robotjes in overvloed. Rollende robotjes, robothondjes, keukenhulpjes, robots voor in de medische wereld, robots die je gras maaien, robotstofzuigers en robots die je koffer dragen op het vliegveld. De robots trokken ook dit jaar weer flink de aandacht. Ze hebben iets futuristisch, maar mensen vereenzelvigen zich er ook mee. Vaak hebben ze schattige knipperende oogjes, praten ze tegen je of kun je ze aaien. 

Sony-robothond Aibo

Bij Sony trok het robothondje Aibo massaal de aandacht. En toch is Aibo zelf helemaal niet nieuw. Dit robothondje van Sony is zelfs al bijna 20 jaar oud. Maar sinds vorig jaar heeft dit huisdier er artificial intelligence bij gekregen. Het hondje kan dankzij camera’s in zijn ogen mensen, afstanden en voorwerpen herkennen. Verder reageert hij op meer dan 100 commando’s en gaat hij kwispelen als je hem aait. Hij lijkt hierdoor bijna op een echt hondje. In het eerste kwartaal van 2018 gingen er wereldwijd meer dan 11 duizend Aibo’s over de toonbank. Mensen willen dus blijkbaar een robot hond in huis. Wel de lusten, niet de uitlaat lasten. Wat de AI nu extra toevoegt? Hoe meer interactie tussen jou en de robot hond, hoe meer hij leert en hoe sterker jullie band wordt. Sony hoopt dat het hondje volgend jaar ook in Nederland te verkrijgen is.

Service-robots

In de hal van LG vonden we een klein legertje aan robots. Veelal prototypes die nog in de testfase zitten. Van service-robots, die je welkom heten en je de weg wijzen in een winkel, tot een robot die momenteel al ingezet wordt in de medische wereld - voor mensen met een mobiliteitsprobleem. Het robotje CLoi van LG is ook zeer aaibaar door zijn schattige knipperende oogjes en is onder andere te gebruiken voor in de keuken. Het is een slimme hub die je kunt verbinden met al je andere slimme LG-apparaten. Hij is voice-controlled, kan de oven vast voor je aanzetten en geeft je kooktips naar aanleiding van wat er in je koelkast te vinden is. 

BCC over robots voor thuis:

Benieuwd naar de robots bij BCC? Je vindt meerdere robotstofzuigers in het assortiment.

3. Slimme spiegels

Waar Haier-producten al lange tijd bij BCC worden verkocht, had ik zelf nog niet eerder van dit Chinese merk gehoord. Maar in deze hal heb ik mij het langst en beste vermaakt. Onder andere met twee van hun Magic Mirrors. Deze komen tot leven wanneer je er op tikt en geven jou meer informatie dan alleen maar je spiegelbeeld. 

De eerste spiegel is een kledingspiegel: een prototype waar zelfs de naam nog niet bekend van is. De spiegel kan al jouw kleren uit je kledingkast opslaan en voor je afbeelden. Als je voor de spiegel gaat staan, kun je zo jouw evenbeeld of avatar verschillende kledingstukken laten aantrekken. Bijvoorbeeld kleding voor naar je werk of voor op date. Maar hoe weet de spiegel nou wat er allemaal in jouw kast hangt? Dit kan dankzij RFID-technologie. Stel dat al jouw kleding naast je gewone kledinglabel ook een RFID-tag bevat, dan kan deze spiegel van een afstand alle informatie van de tag aflezen en opslaan, en jou vertellen wat voor kledingstuk het is. Een rokje, een truitje, het soort stof, de kleur. Je hoeft met deze magische spiegel dus nooit meer al je kleren op bed te gooien, maar kijkt gewoon in de spiegel welke kleding op dat moment het beste bij jouw mood past. 

De andere Magic Mirror voor in de badkamer is in China al op de markt. Deze spiegel verbindt via bluetooth draadloos met andere apparaten, zoals een weegschaal. Ga je op de weegschaal staan, dan zie je op de spiegel je gewicht en BMI (Body Mass Index) verschijnen. Vervolgens krijg je tips over wat je zou kunnen doen met deze informatie. 

4. Slim en duurzaam wassen en stomen

Bij Haier zagen we ook een hele coole slimme stoomwasmachine genaamd: de SuperDrum. Dankzij dezelfde RFID-technologie als bij de slimme spiegels weet de wasmachine wat voor kledingstuk er in de trommel zit, welke stof en kleur de kleding heeft, en hoeveel kledingstukken er in totaal in het apparaat zitten. Hier past de machine vervolgens zijn wasprogramma op aan. De wasmachine gaat zelfs niet aan als hij merkt dat er naast een katoenen shirt ook per ongeluk een zijden blouse in de trommel is gestopt. Ook erg handig; de SuperDrum bestelt automatisch online wasmiddel bij, zodra hij merkt dat het speciale wasmiddelbakje in de machine bijna leeg is. Verder wast hij je wasje in 15 a 20 minuten schoon, met alleen een beetje water en vooral stoom. Over energiebesparing gesproken. Deze machine is in China al te verkrijgen en komt aan het begin van 2019 ook in Nederland op de markt. De mogelijkheid om automatisch wasmiddel bij te bestellen en de technologie voor kledingherkenning zal in Nederland wel aanwezig zijn in de SuperDrum, maar kan pas worden gebruikt als Haier de juiste (mode)partners heeft gevonden die het wasmiddel gaan leveren en RFID-labels in kleding opnemen. 

Twinwash

Bij LG kwamen we de Twinwash tegen: een wasmachine met veel energie- en tijdbesparende eigenschappen, waaronder de TrueSteam-functionaliteit. Dankzij dit speciale stoomprogramma belooft LG 99,9 procent van al het stof, huismijt en bacteriën uit je kleren te stomen. Ook verwijdert het stomen in 20 minuten kreukels uit je kleren. Dus dat scheelt je ook nog eens stomerijkosten. De TwinWash heeft deze naam omdat hij twee wasjes tegelijk kan draaien. Boven in de Main Washer (7 tm 12 kg was) gaat de grote was en beneden in de Mini Washer (2 kg) kun je tegelijkertijd je kleine of delicate wasjes draaien. Dankzij al deze technologieën is de TwinWash 60 procent zuiniger dan energieklasse A+++. 

BCC over slimme wasmachines: 

BCC heeft al meerdere slimme wasmachines en drogers in het assortiment en ook de LG Twinwash is nu al te koop bij BCC.

5. MSI’s nieuwe laptoplijn voor creatieven

Verrassend op de IFA was de nieuwe notebooklijn van computermerk MSI. Dit merk staat in de gamewereld vooral bekend om zijn krachtige computers, dikke processoren en genoeg geheugen om zo smooth mogelijk te kunnen gamen. Maar MSI komt nu met een nieuwe notebooklijn: de P65 Creator. Bedoeld voor een geheel nieuwe doelgroep, namelijk creatievelingen als fotografen, editors en graphic designers. De P65 is perfect voor als je net als gamers wel een snelle en krachtige notebook nodig hebt, maar iets meer stijl verlangt. Waar game-laptops in 5 uur leeg gespeeld kunnen zijn, heeft de P65 een batterijduur van 9 uur. Bijzonder is dat hij goed blijft presteren, ook als de batterij al wat leger raakt. Wij maakten kennis met een wit en grijze uitvoering (4 of 8 GB werkgeheugen).

Er komt hiernaast ook een luxe notebook in limited edition (100 stuks) op de markt met naast een USB-C-aansluiting ook Thunderbolt 3. Via laatstgenoemde heb je supersnelle data overdracht, je kunt er twee 4K-monitoren mee aansluiten en het levert stroom. Verder zit deze exclusieve notebook in een mooie houten box en krijg je er een luxe sleeve bij voor de bescherming.

BCC over MSI-laptops:

De nieuwe MSi P65 Creator is vanaf de tweede week van oktober bij BCC verkrijgbaar. De versie met GeForce GTX 1060 en 4GB RAM kost 1649 euro, het model met de GTX 1060 en 6GB RAM kost 1799 euro en de editie met de GTX 1070 en 8 GB RAM kost 2199 euro. 

Nog meer tech-trends

Wil je alle bovenstaande gadgets ook in bewegende beelden zien, houd dan Bright.nl in de gaten voor mijn videoreport over IFA 2018 later deze week. 

En ben je benieuwd naar welke trends BCC nog meer voor je heeft gespot? Check dan hier de blog van BCC over de IFA in Berlijn

In samenwerking met BCC