Smart Home

Nieuwe robotstofzuiger Roomba is slimmer en leegt zichzelf

6 september 2018 12:54

Tegen de nieuwe Roomba-robotstofzuiger kun je zeggen dat hij alleen één bepaalde kamer moet stofzuigen. En hij kan zichzelf legen.

Roomba's werkten tot nu toe allemaal ongeveer hetzelfde: op de tast rijden ze door het huis om vuil en stof op te rollen en zuigen. De eigenaar leegt het vuilbakje, en stelt in wanneer de Roomba zijn rondje moet maken. De nieuwe Roomba i7+ is slimmer. Ten eerste brengt hij met zijn sensoren het hele huis in kaart. De eigenaar kan zijn huis dan in zones opdelen en de Roomba vragen om bijvoorbeeld alleen de keuken even te stofzuigen. Dat kan zelfs via een slimme assistent, zoals Google Home of Amazon Alexa.

De 900-serie die Roomba in 2016 introduceerde, kon ook al een simpele kaart van de ruimte creëren, op basis van de afstand die de wieltjes rijden en met info van een lichtsensor bovenop. Die kaarten werden echter na elke schoonmaakbeurt weggegooid, de nieuwe Roomba onthoudt zijn kaart en laat gebruikers elke kamer een naam geven.

Eens in de paar weken legen

Daarnaast kan de Roomba i7+ zichzelf legen na zijn rondje. In het laadplatform van de Roomba zit een stofreservoir, waar de Roomba zich tot 30 keer in kan legen. In dat reservoir zit een stofzuigerzak, die de gebruiker eens in de paar weken moet vervangen. Sommige concurrerende stofzuigers hebben al jaren zelflegende functies, maar een groot succes zijn ze nog niet.

Ook nieuw zijn de borsteltjes waarmee de Roomba vuil naar binnen draait. Er zijn twee verschillende rubberen borstels: de voorste maakt vuil in onder meer tapijten los, de achterste schept het op en draait het vuil naar binnen. De Roomba i7+ is verkrijgbaar vanaf het eerste kwartaal van 2019, voor een prijs van 949 dollar. De i7+ los kost 699 dollar, het laadstation kost 299 dollar. Europrijzen en Nederlandse beschikbaarheid zijn nog niet bekend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Eerste indruk: Roborock S50-robotstofzuiger