Strijd tegen plasticsoep

Opruimsysteem Ocean Cleanup onderweg naar Grote Oceaan

9 september 2018 09:55

Het idee van Nederlander Boyan Slat wordt werkelijkheid: een enorme buis gaat plastic in de oceaan bij elkaar vegen. Het gevaarte vertrok zaterdagavond vanuit San Francisco richting de Grote Oceaan.

Slat ontwikkelde het systeem zes jaar geleden voor zijn profielwerkstuk op de middelbare school in Delft. Het eerste gevaarte heet System 001. Dat is een 600 meter lange arm, die in de vorm van een C zelfstandig over zee drijft.

Plastic soep

Het systeem vertrok zaterdagavond vanaf een werf in de buurt van San Francisco. Het ging langs het beroemde gevangeniseiland Alcatraz en onder de Golden Gate Bridge door. Die bestemming is de zogeheten Great Pacific Garbage Patch. Dat is een enorme plastic soep tussen Californië en Hawaï.

De drijvende vuilnisbelt is ongeveer drie keer zo groot als Frankrijk. Er dobberen naar schatting 1800 miljard stukken afval, die bij elkaar ongeveer 80 miljoen kilo wegen.

In de komende jaren wil The Ocean Cleanup nog ongeveer zestig 'veegarmen' bouwen. In vijf jaar tijd moeten die de vuilnisbelt halveren en rond 2040 moet ongeveer 90 procent van het afval weg zijn.

Vier enorme afvalhopen

Er zijn nog vier grote afvalhopen op de oceanen. Die hebben bij elkaar nog eens 80 miljoen kilo puin en plastic. En niemand weet hoeveel er nog onderweg is vanaf het vasteland. Dat afval kan nu nog worden opgeveegd, want ongeveer 92 procent is groot. Op den duur zal dat verbrokkelen en dan kunnen dieren de troep opeten en sterven.  

Kritiek

Wetenschappers zetten vraagtekens bij de oplossing van The Ocean Cleanup. Volgens schattingen drijft maar 3 procent van al het plastic dat in de zee terechtkomt aan de oppervlakte, waardoor de hele operatie weinig effect zou sorteren. 

Onzeker is of het systeem tijdens stormen het plastic bij elkaar weet te houden. Bovendien zijn er vragen over de gevolgen voor dieren. The Ocean Cleanup zegt met zijn ontwerp de kans dat dieren vast komen te zitten zo klein mogelijk te hebben gehouden. 

Bekijk hieronder een eerder interview met Boyan Slat in RTL Late Night.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

The Ocean Cleanup gaat zaterdag van start