Door deze techniek komen huishoudrobots dichterbij
Robotica-doorbraak?

Door deze techniek komen huishoudrobots dichterbij

03-10-2018 10:41 Laatste update: 21:08

Een doorbraak op het gebied van robotica kan ervoor zorgen dat robots bruikbaar worden als hulp voor huishoudelijke taken.

Huishoudrobot Rosie was het handige hulpje in het huishouden van de Jetsons, een cartoon uit de jaren 60. Ze beloofde dat robots allerlei saaie huishoudelijke taken uit handen zouden kunnen nemen. Van die belofte is niet veel terecht gekomen, afgezien van robotstofzuigers

Een van de redenen dat de robot nog beperkt ingezet kan worden is gebrekkig zicht, of beter gezegd: het vermogen om een object te herkennen en meteen te weten hoe je die als robot oppakt. Zelfs de industriële robotarmen zijn daarin nog beperkt. De meeste zijn voorgeprogrammeerd om een paar specifieke objecten te herkennen en op te pakken. De meest geavanceerde systemen kunnen met computervisie wel objecten enigszins herkennen, maar begrijpen vervolgens niet echt hoe ze er verder iets mee moeten.

Onbekende objecten oppakken

Wetenschappers van de Amerikaanse MIT-universiteit claimen nu een doorbraak op dit terrein. Ze ontwikkelden het systeem Dense Object Nets (DON) dat robots willekeurige objecten laat bekijken en ze meteen genoeg laat begrijpen zonder dat het object eerder hebben gezien. 

Zo kan iemand aangeven dat de robot een schoen bij de tong moet oppakken. De robot krijgt de schoen die hij nog nooit gezien heeft voorgeschoteld, bekijkt deze van van alle kanten en maakt een verzameling punten aan als een coördinatenstelsel. Daarmee ontstaat een 3D-beeld van de schoen. Zodra de robot de schoen visueel begrijpt, kan hij allerlei verschillende schoenen die bijvoorbeeld willekeurig op een tafel zijn gegooid boven op elkaar, deels op hun zij, bij de tong oppakken.

Er zijn ook nog allerlei verfijningen mogelijk, zoals het commando 'pak alle bruine schoenen bij hun tong op'. De robot kan met DON bijvoorbeeld ook de schoen uit een rommelberg met allerlei andere voorwerpen er bij de tong uit pakken.

Nu nog als een peuter

De wetenschappers vergelijken de huidige robotsystemen met de capaciteiten van een kind van 18 maanden oud. Het kind kan wel willekeurige speelgoedjes vastpakken, maar je kunt niet zeggen 'pak het beertje bij zijn oor'. Het DON-systeem is volgens de MIT-wetenschappers als een vierjarige tegen wie je bijvoorbeeld wel kan zeggen dat hij zijn vrachtwagentje bij de rode klep moet vastpakken.

De wetenschappers willen het systeem dusdanig verbeteren dat het objecten zo goed kan herkennen dat een robot bijvoorbeeld een kop koffie op tafel kan vastpakken en verzetten om het bureau schoon te maken. Wellicht dat huishoudrobot Rosie zo uiteindelijk deels werkelijkheid kan worden.