Autonoom zeilbootje steekt Atlantische Ocean over
Mini-boot ?

Autonoom zeilbootje steekt Atlantische Ocean over

10-09-2018 09:52 Laatste update: 09:52

Bijna 3000 kilometer wist een autonoom varende zeilboot af te leggen, zonder dat iemand op de boot aanwezig was.

Als onderdeel van een robotbootwedstrijd is de Noorste zeilboot Sailbuoy erin geslaagd om van Canada naar Ierland te varen zonder dat iemand de boot bestuurde. De boot deed tweeënhalve maand over de tocht.

"Dit is nog nooit eerder gedaan", zegt David Peddie tegen Digital Trends. Hij is de baas van het Noorse bedrijf Offshore Sensing AS, de maker van de Sailbuoy. "Dit bewijst dat je onbemande voertuigen kan gebruiken om de oceanen te verkennen voor lange afstanden en tijd."

Autonome boten zouden voor ontdekkingstochten en beveiliging kunnen worden ingezet.

De wind in de rug

Voordat de Sailbuoy de oversteek maakte, waren er twintig andere boten die het geprobeerd hebben sinds 2010. Deze tochten waren allemaal zonder succes.

Dat is volgens Peddie niet alleen te danken aan de kracht van deze boot, maar ook aan de opvallend rustige omstandigheden. De enige hindernissen waren een aantal olieplatformen en voorbijtrekkende schepen.

Mini-boot

Een Sailbuoy is een mini-bootje met een lengte van 2 meter. Het kan maximaal 15 kilo dragen, bovenop het eigen gewicht van ongeveer 60 kilo. Ook ligt de snelheid erg laag: 1 tot 2 knopen gemiddeld.

De productie van één Sailbuoy kost 175.000 dollar. Dat is inclusief de zonnepanelen die zorgen voor de energie voor de sensoren en computers aan boord. De wind zorgt voor de voortstuwing.