Bright Kids

Deze robotbal moet programmeren leuker maken

17 september 2018 19:29

De nieuwe robotbal Sphero Bolt heeft een ingebouwde led-matrix en allerlei sensoren, waardoor hij voor kinderen nog leuker moet zijn om mee te leren programmeren.

Drie jaar geleden kwam Sphero met de Star Wars BB-8-robotbal, die je met een app kon besturen. Inmiddels zijn we meerdere robotballen verder en lanceert het bedrijf zijn nieuwe versie: de Sphero Bolt. Daarmee speelt de fabrikant in op de populariteit van de robotballen in het onderwijs. Ruim 20.000 Amerikaanse scholen gebruiken de Sphero-ballen als lesmateriaal om leerlingen de beginselen van het programmeren te leren.

Een langere batterijduur was één van de meest gehoorde wensen van leerkrachten. Sphero heeft de batterijduur van de Bolt verdubbeld naar twee uur. De highlight van de nieuwe bal is een 8x8 LED-matrixdisplay waarmee je via de programmeerinterface van alles kan animeren, van teksten tot games.

Sensoren

De Bolt is bovendien sterker, waterdicht en uitgerust met allerlei sensoren die het programmeren en het spelen met de Bolt leuker en levendiger moeten maken. Zo heeft de Bolt een nieuwe infraroodsensor waarmee meerdere Bolts onderling met elkaar kunnen communiceren. Koppel dat aan de LED-display en je kunt een Pac-Man-game programmeren met vijf Bolts.

De Bolt heeft nu ook een ambient lichtsensor om het licht in de kamer te meten en magnetometer die als kompas functioneert. Bovendien is de bluetooth-verbinding met de smartphone verbeterd, waardoor hij tot 30 meter afstand met je smartphone te besturen is. 

De bijbehorende Sphero Edu-software heeft ook een upgrade ondergaan. Op tablets, Macs, Chromebooks en Windows-pc's kan je een splitscreen openen met de visuele programmeertaal Scratch in het ene scherm en Java in het andere.

In de VS is de Sphero Bolt voor 150 dollar te koop. Wanneer de robotbal in Nederland verkrijgbaar is, is nog niet bekend. 

Sphero Bolt

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook

Video: LG-robotbal laat je op afstand met je kat spelen