Beeld © Getty Images
Beeld © Getty Images
Cijfers

'iPhone 6S en 7 zijn nog de meest gebruikte iPhones'

12 september 2018 12:29

De iPhone 6S en iPhone 7 zijn op dit moment nog de meest gebruikte iPhone-modellen. Dat verklaart waarom veel iPhone-bezitters zeggen te willen upgraden naar een van de nieuwe iPhones.

Dat stelt marktonderzoeker Mixpanel op basis van miljarden datapunten. Het bedrijf verzamelt anonieme data over welke apparaten zijn klanten de afgelopen jaren op elk moment hebben gebruikt. Die data toont onder meer dat de iPhone 7 de meest gebruikte iPhone van het moment is, met een marktaandeel van ruim 17 procent. Voorganger iPhone 6S staat met een aandeel van 13 procent nog steeds op de tweede plaats, gevolgd door de iPhone 7 Plus, iPhone X en iPhone 6.

De iPhone 6 verscheen in 2014, de 6S het jaar erop. Met de iPhone 6 maakte Apple een flinke sprong omhoog in aantal verkochte iPhones en veel klanten zijn dat toestel sindsdien blijven gebruiken. Toch zit er krimp in het marktaandeel van de iPhones 6 en 6S, wat volgens Mixpanel wijst op klanten die upgraden.

Dat verklaart ook het relatief hoge marktaandeel van 12 procent van de iPhone X. De dure telefoon bereikte dat aandeel in minder dan een jaar, vermoedelijk mede door klanten die vanaf een iPhone 6, 6S of 7 zijn overgestapt. Jaarlijks doen nieuwe iPhones er zo'n zes tot zeven maanden over om een marktaandeel van 20 procent te bereiken, dit jaar zou dat volgens Mixpanel door het grote aantal upgraders weleens hoger kunnen liggen.

'Bijna de helft wil upgraden'

Onlangs meldde Loup Ventures ook al dat het aantal overstappers dit jaar weleens opvallend hoog zou kunnen zijn. Een flinke 48 procent van de iPhone bezitters zegt van plan te zijn over te stappen op een nieuwe iPhone. Vorig jaar waren dat nog maar 25 procent van de gebruikers.

Volgens de cijfers van Mixpanel hebben de iPhones van vorig jaar samen nu een marktaandeel van bijna 28 procent, de rest van de gebruikers heeft dus een ouder toestel. Dat biedt veel ruimte voor gebruikers die willen upgraden. De iPhone 6, 6 Plus, 6S en 6S Plus hebben bij elkaar opgeteld een marktaandeel van ruim 30 procent. Vermoedelijk zitten vooral onder die gebruikers veel potentiële upgraders.

Vooralsnog geldt de iPhone 6 als meestgebruikte iPhone, gekeken naar de afgelopen vier jaar. Maar met het krimpen van het marktaandeel van de 6, is de iPhone 7 volgens Mixpanel de opvolger als het gaat om het langste gebruik door de jaren heen.

Apple presenteert zijn nieuwe iPhones vanavond vanaf 19.00 uur. Bright is er bij, volg de presentatie hier.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Namen nieuwe iPhones uitgelekt