Auto-opruimen

Windows 10 schrapt zelf bestanden die al in de cloud staan

12 september 2018 18:28

Windows 10-gebruikers met weinig opslagruimte op hun computer hoeven niet meer zelf op te ruimen: Windows kan bestanden die je niet vaak opent zelf in de cloud zetten.

Een volle harde schijf of ssd betekent vaak een irritant klusje. Je moet op zoek naar grote bestanden, afwegen welke je kan missen of welke je op een externe opslag kwijt kan en dan wachten tot alles kopieert. Windows 10 neemt die moeite in de komende grote update uit handen.

Verbeteringen van de functie Storage Sense zorgen er automatisch voor dat je genoeg vrije opslagruimte houdt. Dat gebeurt op een paar manieren, waarbij de koppeling met Microsoft OneDrive de belangrijkste is. De clouddienst van Microsoft is al behoorlijk verweven met Windows. Zo kunnen gebruikers hun OneDrive-map bekijken alsof het een lokale map is. Bestanden die worden geopend, worden automatisch naar de lokale opslag gekopieerd.

Vanaf de volgende update kan Storage Sense automatisch die lokale kopieën verwijderen als er meer ruimte nodig is. De functie bekijkt welke bestanden je al een tijdje niet hebt gebruikt. Die bestanden worden omgezet tot een online-only-bestand, dat je alleen kan bekijken als je verbonden bent met internet. Je moet dan uiteraard wel OneDrive-gebruiker zijn.

Storage Sense verwijdert daarnaast automatisch andere onnodige bestanden, zoals thumbnails van plaatjes, systeemlogs, oude bestanden uit je downloads-map, cache-bestanden, oude updates, virusdefinities en meer. Dat kon vroeger al deels met het programma Schijfopruiming, maar dat wordt dankzij Storage Sense overbodig. Storage Sense kan worden ingesteld om automatisch te handelen als je opslagruimte bijna vol is, of dagelijks, wekelijks of maandelijks.

Andere vernieuwingen

De oktoberupdate van Windows 10 voegt daarnaast een verbetering aan plakken toe. Ten eerste kunnen gebruikers straks op hun ene Windows-apparaat iets kopieëren en het op het andere apparaat plakken. Daarnaast kan voortaan de geschiedenis van gekopieerde teksten, bestanden en meer worden bekeken. Druk daarvoor straks op Windows-V in plaats van ctrl-V en je ziet de geschiedenis van je klembord.

Ook krijgen Microsoft-apps in de volgende update een donkere modus. Het maken van screenshots wordt verbeterd, waardoor schermafbeeldingen automatisch in je klembord gezet kunnen worden. En fijn voor gebruikers van een groot scherm: je kan het formaat van letters straks los instellen van het formaat van vensters.

Windows 10 gaat daarnaast proberen om gebruikers niet meer op het verkeerde moment te overvallen met een update die plots geïnstalleerd moet worden. Hoe precies is niet duidelijk, maar Windows 10 zou voortaan zelfstandig het beste moment bepalen voor opnieuw opstarten en het installeren van een update. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

AI bepaalt beste moment voor installatie Windows 10