Bijna overal dekking

Nederlanders hebben beste 4G-dekking van Europa

12 september 2018 14:31

Alle Nederlandse telecomnetwerken hebben nu ruim 90 procent 4G-dekking. Volgens een onderzoeksbureau is dat de beste score in Europa.

Nederland heeft als eerste Europese land een 4G-dekking van meer dan 90 procent bij alle telecomnetwerken. Dat meldt telecomanalist OpenSignal in zijn State of Mobile Networks-rapport. OpenSignal bekijkt de mobiele dekking in alle landen ter wereld.

De jongste speler, Tele2, heeft met 93,24 procent de beste 4G-dekking. Vodafone komt met 93,01 procent op de tweede plaats, T-Mobile met 91,51 procent op plaats drie en KPN met 90,31 procent op de vierde plaats. Die percentages slaan niet op de landelijke dekking van het signaal, maar hoe vaak Nederlandse consumenten toegang hebben tot een 4G-netwerk.

De 4G-snelheid in Nederland is ook dik in orde: gemiddeld 40 Mbps. T-Mobile scoort zelfs iets meer dan 50 Mbps, Vodafone scoort met gemiddeld ruim 35 Mbps het laagst. T-Mobile scoort ook qua uploadsnelheid het beste.

Zuid-Korea heeft beste 4G-dekking

OpenSignal verwacht niet dat de 4G-dekking in Nederland nog veel zal toenemen. Vooral op zeer drukke plekken is er door de technische beperkingen van 4G simpelweg geen dekking, een probleem dat moeilijk is op te lossen. Toch zijn er landen buiten Europa die hoger scoren. Zo had Zuid-Korea in een overzicht van eerder dit jaar een dekkingsgraad van 97 procent.

Nederland viel toen met gemiddeld 89,64 procent nog net buiten de boot. Noorwegen behaalde begin dit jaar een dekking van ruim 92 procent, maar in tegenstelling tot in Nederland bieden niet alle grote providers daar een dekking van boven de 90 procent. Ook in Japan, Hong Kong en de VS hebben gebruikers in 90 procent van de gevallen toegang tot 4G. De grote Europese landen scoren overigens een stuk slechter: 65 procent 4G-dekking in Duitsland, 68 procent in Frankrijk en 77 procent in het Verenigd Koninkrijk.

Kijk ook: Kan 4G je vaste internet thuis al vervangen?

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

T-Mobile lanceert 'onbeperkt' 4G voor thuis