Nieuws

Cruijff Foundation baalt van 'lage' rating Cruijff in FIFA-game

14 september 2018 12:05

Volgens velen is hij de beste Nederlandse voetballer aller tijden: Johan Cruijff. De ‘nummer 14’ is daarom, als icon, verwerkt in de nieuwe editie van FIFA. Toch baalt World of Cruijff.

"Wij vinden de rating lager dan wij hadden verwacht", zegt Carole Thate, directeur van de World of Johan Cruijff tegen Voetbal International. In de spelmodus ‘FIFA Ultimate Team’ is het mogelijk een eigen team samen te stellen door middel van spelerskaartjes. Iedere speler heeft een kaartje met eigen ratings. Grootheden uit het verleden zitten ook in het spel. Zij worden uitgebracht via speciale icon-kaarten. De beste spelerskaart van Cruijff heeft een rating van 94.

Pelé en Maradona

"Wij dachten dat Johan dichter tegen Pelé en Maradona zou zitten", gaat Thate verder. "Het begint bij de vraag: wat willen wij? Wij bewaken immers Johans legacy. Het voetbal van Cruijff moet nauwkeurig worden vertegenwoordigd. Dus dat benadruk je, en vervolgens geef je de kenmerken van Johan Cruijff weer. Cruijff Football weet alles van die voetbalvisie. Zij zijn daar nauw bij betrokken geweest. Maar ja, je kunt dat bij de makers van het spel niet van tevoren vastleggen. Op de rating hebben wij geen invloed."

Cruijff is de op vijf na beste speler in het spel. Twee versies van Pelé (98 en 95), twee versies van Maradona (97 en 95) en Ronaldo (95) hebben een hogere rating gekregen. Vijf spelers hebben dezelfde rating als de Nederlander: Ronaldo, Ronaldinho, Maldini, Cristiano Ronaldo en Messi.

Thate hoopt dat FIFA de rating van Cruijff gaat heroverwegen. "De maker wordt nu door veel mensen over die rating aangesproken. Ik weet niet of ze het zullen aanpassen, maar Johan verdient het goed te worden vertegenwoordigd."