Draadloze analyse

Deze gadget monitort je gezondheid door muren heen

14 september 2018 17:48

Een hoogleraar van de Amerikaanse MIT-universiteit heeft een apparaat ontwikkeld waarmee het mogelijk is om iemands gezondheid te monitoren. Ook als die persoon in een andere kamer is.

Het apparaat van professor Dina Katabi, dat lijkt op een wifi-router, maakt gebruik van een draadloos signaal. Als het signaal afketst op iemands lichaam, kan de gadget vervolgens allerhande gegevens over die persoon analyseren, variërend van ademhaling tot hartslag en van slaappatroon tot de manier van lopen. Daarmee is het apparaat een alternatief voor wearables die vergelijkbare zaken kunnen meten.

Aan MIT Technology Review legt Katabi uit dat haar gadget gebruikmaakt van het gegeven dat we bij elke beweging – zelfs al is het maar een hele kleine beweging, zoals bij ademhalen – het elektromagnetisch veld om ons heen veranderen.

Parkinson

Met behulp van machine learning kan haar apparaat dergelijke bewegingen vervolgens analyseren. Zo kan de machine onder meer vaststellen dat een patiënt met Parkinson een paar procent beter loopt, kort nadat hij zijn medicijnen heeft ingenomen, stelt Katabi. Dergelijke inzichten kunnen dokters vervolgens helpen om te besluiten om bepaalde medicatie te blijven voorschrijven of juist om een bepaalde behandeling stop te zetten.

De gadget is inmiddels in tweehonderd woningen geïnstalleerd, bij gezonde of zieke mensen. Volgens Katabi is het niet mogelijk om met het apparaat ook de buren in de gaten te houden. Bij het instellen van de gadget wordt het apparaat aan een specifieke persoon gekoppeld die daarvoor een serie bewegingen moet uitvoeren. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Onderzoekers herkennen mensen door muren heen dankzij wifi