Zweedse toezichthouder: anticonceptie-app niet misleidend
'93 procent betrouwbaar'

Zweedse toezichthouder: anticonceptie-app niet misleidend

17-09-2018 11:03 Laatste update: 11:03

Na een klacht van 37 vrouwen die ongewenst zwanger raakten, heeft de Zweedse medische toezichthouder de anticonceptie-app Natural Cycles onderzocht. De reclames voor de app zijn volgens de toezichthouder niet misleidend.

De app Natural Cycles geeft op basis van temperatuur en menstruele cyclus aan of een vrouw die dag wel of niet vruchtbaar is en of ze een voorbehoedsmiddel moet gebruiken om een zwangerschap te voorkomen. Zowel in de VS als in de EU mag de app door artsen worden voorgeschreven als alternatief op de pil of een condoom.

In januari diende een Zweeds ziekenhuis een klacht in bij de Zweedse toezichthouder op medische producten, omdat de app niet waar zou maken wat de makers beloven. Er hadden zich namelijk 37 vrouwen gemeld voor een abortus, terwijl ze de app gebruikten.

Maar nu heeft de toezichthouder het onderzoek gepresenteerd: de app werkt zo goed als het adverteert. Wel heeft de app op verzoek van de toezichthouder de gebruikershandleiding verduidelijkt.

93 procent betrouwbaar

De app geeft namelijk aan dat het bij regulier gebruik 93 procent betrouwbaar is. Dat betekent dat na een jaar gebruik gemiddeld 7 op de 100 vrouwen zwanger raken. De toezichthouder heeft dit gecontroleerd en dit aantal blijkt te kloppen.

Het gebruik van de app is daarmee onveiliger dan het gebruik van een condoom (tussen 95 en 98 procent betrouwbaar) en de anticonceptiepil (99 procent betrouwbaar). Natural Cycles zegt zelf 99 procent betrouwbaar te zijn bij het perfect gebruiken van de app.

Advertentie verboden

De controversiële app heeft behalve medische goedkeuring ook te maken met weerstand van de toezichthouders op de advertentiemarkt. Zo werd een Facebook-advertentie voor de app in het Verenigd Koninkrijk verboden omdat de term 'uiterst nauwkeurig' misleidend zou zijn.