Aanklacht tegen Facebook om 'genderdiscriminatie'
Vacatures voor 1 geslacht

Aanklacht tegen Facebook om 'genderdiscriminatie'

19-09-2018 12:43 Laatste update: 16:01

Tegen Facebook is een aanklacht ingediend vanwege het publiceren van vacatures die alleen voor mannen of vrouwen zichtbaar zijn. Dat is een illegale vorm van genderdiscriminatie, stelt de Amerikaanse burgerrechtenorganisatie ACLU.

In de VS is het sinds een wet uit 1964 verboden om vacatures te beperken op geslacht. En toch gebeurt dat vandaag de dag op Facebook, ontdekte ProPublica en Amerikaanse burgerrechtenorganisatie ACLU. Zo zijn veel advertenties op Facebook waarin nieuwe chauffeurs voor Uber worden gezocht onzichtbaar voor vrouwen.

"Nu, vijf decennia later, zijn op gender gescheiden vacatures weer springlevend", stelt ACLU. De organisatie heeft een klacht ingediend bij de Amerikaanse gelijkheidscommissie Equal Employment Opportunity Commission (EEOC), die toeziet op naleving van de wet uit 1964.

De aanklacht is ingediend tegen Facebook en tien bedrijven die via Facebook hebben geadverteerd. Ze plaatsten vacatures die zijn gericht op jonge mannen, en sloten daarbij alle vrouwen, niet-binaire genders en oudere mannen buiten. Daarmee maakten de bedrijven zich volgens ACLU duidelijk schuldig aan discriminatie op het gebied van gender en leeftijd. 

Kritiek op Facebook-ads

Facebook heeft al vaker kritiek gekregen op de fijnmazige manier waarop adverteerders hun reclames op gebruikers kunnen richten. In augustus werden zo’n vijfduizend kenmerken verwijderd waarop adverteerders hun reclame konden richten. Het ging daarbij onder meer om het richten van reclame op basis van religie en etniciteit.