Nederlanders willen niet voor cloudopslag betalen
Clouddiensten

Nederlanders willen niet voor cloudopslag betalen

20-09-2018 11:25 Laatste update: 12:03

Nederlanders zijn dol op de voordelen van het opslaan van bestanden in de cloud, blijkt uit een nieuw onderzoek. Maar slechts een kleine minderheid wil daar ook voor betalen.

Dat concludeert Telecompaper op basis van een onderzoek onder 9800 Nederlanders tussen 12 en 80 jaar. Twee derde van de Nederlanders vindt het handig om zaken als muziek, foto's en gegevens in de cloud te bewaren. Het gaat dan om consumentendiensten als Apple iCloud, Google Drive of Microsoft OneDrive. Ook Dropbox en WeTransfer tellen mee. 

Vooral jongeren vinden het fijn om altijd en overal bij hun bestanden te kunnen. In de groep van 12 t/m 19 jaar vindt 84 procent dat prettig, gevolgd door de groep 20 t/m 29 jaar, met 79 procent.

Niet betalen

Toch betaalt maar 16 procent van de ondervraagden graag voor cloudopslag. 58 procent van de gebruikers heeft volgens Telecompaper geen zin om ervoor te betalen.

Daarom gebruiken de meeste Nederlanders het gratis basisabonnement dat veel clouddiensten bieden. Ze krijgen een aantal gigabytes gratis opslagruimte, voor meer moet maandelijks betaald worden. iCloud en OneDrive bieden gratis 5GB. iCloud vraagt 1 euro per maand voor 50 GB opslag, OneDrive 2 euro. Google Drive is gratis tot 15 GB en kost daarna 2 euro per maand voor 100 GB opslag.

Privacyzorgen niet toegenomen

Een nipte meerderheid is bezorgd over de veiligheid en privacy van het opslaan van hun bestanden in de cloud. Die zorgen zijn ongeveer even groot onder alle leeftijdsgroepen, waarbij 65-plussers zich relatief het minst zorgen maken.

Een jaar geleden vroeg Telecompaper zijn respondenten ook al naar hun vertrouwen in clouddiensten. Ongeveer hetzelfde percentage mensen zich maakte zich toen zorgen om de privacy.