Google blijft het scannen van Gmail mogelijk maken
Inbox-gluren

Google blijft het scannen van Gmail mogelijk maken

21-09-2018 07:18 Laatste update: 10:17

Google blijft andere bedrijven toegang geven tot Gmail-accounts, zodat zij de inboxen van gebruikers kunnen scannen.

In een brief aan de Amerikaanse Senaat stelt het bedrijf dat app-ontwikkelaars de mogelijkheid houden om Gmail-accounts te scannen, meldt The Wall Street Journal. Ook staat het externe app-ontwikkelaars vrij om de bij die scans verzamelde gegevens te delen met anderen. Wel stelt Google als voorwaarde dat de betreffende bedrijven dergelijk gebruik netjes in hun privacy-beleid vermelden.

In juli van dit jaar ontstond er ophef nadat The Wall Street Journal berichtte dat honderden softwareontwikkelaars toegang hebben tot Gmail, vaak zonder dat gebruikers dat weten. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om Gmail-gebruikers die zich ooit eens hebben aangemeld voor e-maildiensten die prijzen vergelijken of ervoor zorgen dat je reisschema automatisch in je agenda terechtkomt.

Reclamedoeleinden

Het scannen van de inboxen wordt hoofdzakelijk geautomatiseerd gedaan, maar het komt ook incidenteel voor dat werknemers van de softwareontwikkelaars e-mails lezen om hun software te trainen.

Zelf scande Google ook jarenlang de inboxen van Gmail-gebruikers voor reclamedoeleinden. Daar is het bedrijf vorig jaar echter mee gestopt.

Toegang intrekken

Wil je zien en bepalen welke bedrijven er toegang hebben tot je Gmail-account, dan kan dat via je Google Account-pagina.

Kies onder het kopje 'Inloggen en beveiliging' voor de link 'Apps met toegang tot uw account'. Hier zie je een lijstje van programma's die toegang hebben tot je Google-account.

Klik vervolgens op 'apps beheren' om precies te zien wat die toegang inhoudt: heeft een programma bijvoorbeeld toegang tot Google Drive, Calendar of tot Gmail? Zo kan sommige software 'uw e-mail lezen, verzenden, verwijderen en beheren'. Klik de betreffende app aan om de toegang tot je Gmail in te trekken.