'Facebook komt volgende week met slimme speaker met scherm'
Facebook Portal

'Facebook komt volgende week met slimme speaker met scherm'

21-09-2018 10:39 Laatste update: 13:57

Facebook zal volgende week zijn slimme speaker met een ingebouwd scherm presenteren. Het apparaat zal verkrijgbaar zijn in twee formaten.

Volgens de nieuwssite Cheddar zal de slimme speaker de 'Facebook Portal' gaan heten. De kleine uitvoering van het apparaat zal mogelijk 300 dollar gaan kosten, terwijl de editie met een groter scherm volgens de site voor rond de 400 dollar verkrijgbaar zal zijn.

Bezitters kunnen de Portal gebruiken om met anderen te chatten. Dankzij integratie van Amazons spraakassistent Alexa kunnen gebruikers met spraakopdrachten muziek afspelen en video's bekijken. Verscheidene werknemers van Facebook gebruiken het apparaat al enkele maanden thuis.

Privacyschuifje

Oorspronkelijk wilde Facebook de slimme speaker in mei lanceren. Het bedrijf besloot daarvan af te zien vanwege privacyschandalen rond Cambridge Analytica en de jarenlange opslag van bel- en sms-gegevens van Android-gebruikers.

De Portal heeft een camera, die met behulp van kunstmatige intelligentie de mensen kan herkennen die door het beeld lopen. Vanwege de privacyschandalen heeft Facebook een schuifje toegevoegd, zodat gebruikers kunnen voorkomen dat ze worden gefilmd.

Amazon-speakers

Amazon presenteerde donderdagavond verscheidene nieuwe slimme speakers, waaronder een nieuwe uitvoering van de Amazon Echo Show: de slimme speaker met scherm.

Eind dit jaar heeft bijna de helft van alle Amerikanen een slimme speaker, voorspelde softwarebedrijf Adobe na een onderzoek. Op dit moment heeft al 32 procent van de Amerikanen een slimme speaker in huis.