Spotify test aanbevolen liedjes in gecureerde playlists
Voel het algoritme

Spotify test aanbevolen liedjes in gecureerde playlists

24-09-2018 09:18 Laatste update: 12:13

Spotify is aan het uitproberen of mensen in gecureerde afspeellijsten ook persoonlijk aanbevolen liedjes willen horen.

Een van de redenen dat Spotify zo populair is, is omdat de muziekdienst goed kan inschatten van wat voor muziek je houdt. Dat doet het onder andere met de Discover Weekly-afspeellijst, waarbij het wekelijks dertig liedjes selecteert gebaseerd op je luistergedrag afgelopen week.

Nu wil Spotify ook in de bekende gecureerde afspeellijsten je persoonlijke muzieksmaak mengen. Deze afspeellijsten worden door Spotify-redacteuren bijgehouden en bevatten een muziekgenre (zoals Soul of HipHopNL) of een sfeer (zoals Focus of Koffietentje). Op dit moment test Spotify de functie in de gemiddeld populaire gecureerde afspeellijsten, zo meldt The Verge.

Nog niet voor iedereen

Op deze manier wil Spotify meer betrokkenheid krijgen bij de gecureerde afspeellijsten. Ook moet het interessant blijven om de afspeellijst meerdere keren per week te luisteren, terwijl de playlist bijvoorbeeld maar eens per week wordt geüpdatet.

Spotify wil niet zeggen of het de optie naar alle gebruikers gaat uitrollen. Het bedrijf test continu nieuwe functies en doet pas uitspraken over nieuwe functies als ze daadwerkelijk worden doorgevoerd.

Dezeer herkent emotie

Concurrent Dezeer heeft iets anders bedacht om de luisteraar beter te bedienen: het kan nu de emotie van liedjes herkennen. Onderzoekers van Deezer hebben een kunstmatige intelligentie ontwikkeld die de songtekst en de audio-intensiteit combineert. Op die manier kan een emotie aan een nummer worden toegeschreven.

Kijk ook: wat is de beste muziekdienst?

Meer tech-video's? Subscribe je op het Bright YouTube-kanaal