'Google checkt honderden keren per dag waar je bent'
Elke 2 minuten

'Google checkt honderden keren per dag waar je bent'

24-09-2018 17:54 Laatste update: 17:54

Reddit-gebruiker Christian dook in de data die Google van hem verzamelde en constateerde dat Google meer dan 600 keer per dag zijn locatie opslaat.

Dat Google een grote berg data over je verzamelt, mag geen verrassing meer zijn. Maar soms wordt even duidelijk hoeveel het echt is. Op het Reddit-forum plaatste gebruiker Cristianrb168 een eigen onderzoek naar hoeveel Google over hem heeft verzameld. In de twee jaar dat hij een Android-telefoon gebruikte, verzamelde Google 100 MB aan locatie-data. Dat lijkt misschien niet zoveel, maar dat is wel zo: het gaat alleen om platte tekst.

In totaal waren het 4,5 miljoen regels aan locatiegeschiedenis. In een snelle berekening kwam dat neer op 623 opgeslagen locaties per dag. Dat is één locatiecheck elke 2 minuten en 20 seconden. Daar zit dus ook de tijd bij dat je ligt te slapen en niet op je telefoon kijkt.

Nu is Google natuurlijk niet de enige dataverzamelaar op deze wereld, maar eerder onderzoek wees wel uit dat Android-apparaten tien keer meer data verzamelen dan iOS-apparaten.

Google Tijdlijn

Het is geen geheim dat Google zo vaak wil weten waar je bent. Het maakt deze data inzichtelijk via de Google Tijdlijn, een overzicht van waar je overal geweest bent, hoe lang en waar je daarna naar toe bent gegaan. Zo kan je per minuut zien hoe je je verplaatst.

Daarnaast gebruikt Google de locatie voor het terugvinden van je Android-toestel als deze kwijt of gestolen is.

Ook als je het uitzet

Eerder bleek dat Google ook je locatie volgt als je je locatiegeschiedenis hebt uitgezet. Google zei in een reactie heel duidelijk te zijn over wanneer het wel of niet de locatie checkt.