Ongemerkt ingelogd

Google maakt bekritiseerde inlogfunctie Chrome duidelijker

26 september 2018 12:02

In de nieuwe versie van Google Chrome wordt de functie aangepast waarbij gebruikers ongemerkt in de browser ingelogd worden.

De huidige versie van Chrome bracht naast een vernieuwd ontwerp ook een minder welkome functie, ontdekte onderzoeker Matthew Green vorige week. Wie inlogt bij een Google-dienst zoals Gmail of YouTube, wordt ook ingelogd in de Chrome-browser zelf. Dat zit veel gebruikers niet lekker, om de simpele reden dat Google de informatie van ingelogde gebruikers naar zijn servers stuurt.

Althans, zo werkt het voor gebruikers die zichzelf bewust inloggen in Chrome. Voor hen worden opstaande tabs, de browsergeschiedenis en wachtwoorden via Google gesynchroniseerd met andere apparaten. Maar zo werkt het dan volgens Google niet met de automatische loginfunctie die nu in Chrome zit. Dat zegt Adrienne Porter Felt, manager van het Google Chrome-team, in reactie.

Ingewikkeld

Felt benadrukt dat de functie een soort van waarschuwing is, vooral bedoeld voor gebruikers die inloggen op gedeelde computers. Wie bij één van de Google-diensten inlogt, ziet dat duidelijk in Chrome en vergeet zo niet om uit te loggen. Data van de gebruikers wordt in dat geval echter niet gesynchroniseerd.

De volgende versie van Chrome gaat dat extra verduidelijken. Gebruikers zien dan of ze in Chrome zijn uitgelogd, ingelogd met synchronisatie of ingelogd zonder synchronisatie. Bovendien kunnen gebruikers uitschakelen dat zij automatisch worden ingelogd bij Chrome als zij inloggen bij een Google-dienst.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Chrome gaat sterke wachtwoorden voorstellen en bewaren

Miniatuurvoorbeeld
Bright Day 2018

Daan Roosegaarde spreker op eerste Bright Day @ Night