De oudste actieve torrent bestaat 15 jaar
Lang zal hij seeden

De oudste actieve torrent bestaat 15 jaar

01-10-2018 12:01 Laatste update: 18:06

De oudste nog actieve torrent is 15 jaar oud geworden. Het gaat om de film The Fanimatrix, gemaakt door fans van The Matrix.

Het verspreiden van bestanden via Bittorrent gebeurt al zo'n 20 jaar, maar de site TorrentFreak heeft het oudste nog actieve torrentbestand opgedoken. Het gaat om de fanfilm The Fanimatrix, gemaakt door een groep Nieuw-Zeelandse vrienden in 2003.

Voor 800 NZ-dollar (zo'n 456 euro) wisten ze in 9 dagen de film van 16 minuten in elkaar te zetten. Bijna de helft van het geld werd uitgegeven aan één leren jas.

Geldbesparing

In 2003 bestond YouTube nog niet en de optie om de film van 150 MB op een eigen website te zetten, was veel te duur. Toen werd besloten op de film op BitTorrent te zetten, waarbij geïnteresseerden de film konden downloaden van de computers van mensen die de film al eerder gedownload hadden. "Het bleek dat BitTorrent gebruiken een heel goed idee was, want het bestand was tienduizenden keren gedownload die eerste week", zegt de plaatser Sebastian Kai Frost tegen TorrentFreak.

Als hij de film wel op een eigen server had gezet, had dit hem waarschijnlijk 550.000 dollar (313.000 euro) aan bandbreedte gekost, alleen al in de eerste maand. 

Download

De film is dus nog steeds te downloaden via een torrent die op de site staat. Tegelijkertijd is de film nu ook 'gewoon' te streamen via Vimeo en YouTube