Van Nieuwenhuizen: 'Direct besloten alle stints te schorsen'
Stintverbod

Van Nieuwenhuizen: 'Direct besloten alle stints te schorsen'

01-10-2018 16:15 Laatste update: 17:02

Het besluit om de stint niet langer toe te laten op de openbare weg, is volgens minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) genomen op grond van onderzoek waaruit blijkt dat het voertuig plotseling kan stilvallen of juist niet meer kan remmen.

Die uitkomst werd vandaag bekend. Van Nieuwenhuizen zegt dat direct daarop werd besloten 'alle stints te schorsen'.

Producent verantwoordelijk

Volgens de minister had de fabrikant technische wijzigingen, doorgevoerd na het moment waarop het voertuig in 2011 werd goedgekeurd, uit zichzelf moeten doorgeven aan het ministerie. "Het moet altijd blijven voldoen aan de technische eisen. Die verantwoordelijkheid ligt bij de producent."

De fabrikant zou eenmaal bij het ministerie 'iets hebben gevraagd voor een ander apparaat, niet voor de stint zelf', zei Van Nieuwenhuizen tijdens een korte persconferentie.

Terugroepactie

De inspectiedienst ILT adviseerde de fabrikant een terugroepactie op touw te zetten voor de stint. Op aanraden van zijn advocaat zou de fabrikant daarvan hebben afgezien.

De afgelopen week waren er een paar meldingen over problemen met stints. Edwin Renzen, eigenaar van het bedrijf dat de elektrische bolderwagens produceert, zegt daarover tegen de Volkskrant: "Ik heb toestemming gevraagd om de betreffende stints te mogen onderzoeken, dat mag niet. Zo kunnen wij niet zelf verifiëren wat er echt gebeurd is. Dus heb ik gezegd: vertel dan maar zelf dat de stints niet meer verder mogen rijden."

'Grote praktische gevolgen'

Minister Van Nieuwenhuizen zegt met staatssecretaris Tamara van Ark, verantwoordelijk voor kinderopvang, te hebben besloten alle kinderopvangorganisaties zo snel mogelijk te informeren over het stintverbod. "Ik realiseer me dat het een ingrijpend besluit is met grote praktische gevolgen voor kinderdagverblijven. Maar we zijn het er allemaal over eens dat veiligheid voorop moet staan."

Organisaties die met vragen zitten over de stint, kunnen bellen met het speciale informatienummer 1400. 

Hoe werkt een stint?