E-vliegen

Elektrisch vliegtuig geland in Rotterdam

3 oktober 2018 15:55

Op Rotterdam - The Hague Airport is voor het eerst een elektrisch vliegtuig geland.

Het moet lekker stil gebleven zijn, toen afgelopen zondag voor het eerst een elektrisch vliegtuig naar Rotterdam vloog. Een Pipistrel Alpha Electro landde op Rotterdam - The Hague Airport. Het vliegtuig is naar Rotterdam gekomen voor de Innovation Expo 2018, waar het toestel door dealer iFly wordt gepresenteerd.

Het grootste voordeel van elektrisch vliegen is de enorme duikvlucht in de brandstofkosten. Daarnaast is het binnen nagenoeg stil. Ook buiten is het gebrek aan uitstoot en geluidsoverlast winst voor de omwonenden en een manier om het vliegverkeer rond een luchthaven te laten groeien.

Vluchten van hooguit 1 uur

Dit elektrische toestel kan vluchten van maximaal 1 uur uitvoeren, met nog 30 minuten reserve voor de veiligheid. Daarna moet het weer opgeladen worden voor een tweede vlucht. Dat opladen is zo simpel als het opladen van een mobieltje, zegt fabrikant Pipistrel.

De Alpha Electro wordt nu alleen gebruikt als trainingsvliegtuig voor piloten. De elektrische powertrain is door de piloot in spé met een enkele hendel te bedienen, zodat hij zich alleen op het vliegen hoeft te concentreren. Dat maakt het vliegtuig ook extra aantrekkelijk voor hobby-vliegers.

Goedkoper vliegen

Het toestel kost zo'n 160.000 euro. Dat is ongeveer net zo veel als een vergelijkbaar vliegtuig op kerosine. Maar voor een uur vliegen heeft zo'n kist 25 euro aan brandstof nodig, tegenover slechts 2 euro aan stroom bij de Alpha Electro. 

De oefeningen en uren om aan de vereiste ervaring te komen voor je als piloot aan de bak mag, worden nu vaak in een eenmotorige Cessna gevlogen. De Sloveense fabrikant Pipistrel hoopt in de toekomst ook elektrische vliegtuigen te bouwen die geschikt zijn voor passagiersvervoer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Dit is het eerste elektrische passagiersvliegtuig

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Eerste elektrische vliegtuig van Siemens en Airbus