Regering VS wil dat Google stopt met Chinese zoekmachine
Censuur en surveillance

Regering VS wil dat Google stopt met Chinese zoekmachine

05-10-2018 07:51 Laatste update: 08:59

De Amerikaanse vice-president Mike Pence heeft Google opgeroepen om te stoppen met zijn gecensureerde zoekmachine voor China.

Met dat project, dat ook intern tot de nodige onrust heeft geleid bij de zoekgigant, werkt Google volgens Pence mee aan de onderdrukking door de Chinese overheid, meldt The Wall Street Journal.

“Google moet onmiddellijk ophouden met de ontwikkeling van de Dragonfly-app die de censuur door de Communistische Partij versterkt en de privacy van Chinese klanten uitholt”, meent Pence, die in zijn speech uitgebreid inging op de problemen die de Amerikaanse regering heeft met het Chinese bewind.

Zoekopdrachten koppelen aan telefoonnummer

Google is zelf allesbehalve mededeelzaam over de Chinese zoekmachine die de codenaam Dragonfly heeft meegekregen, maar The Intercept berichtte vorige maand dat de gecensureerde zoekmachine zoekopdrachten koppelt aan het telefoonnummer van de internetgebruiker.

De zoekmachine, die is bedoeld voor Android-toestellen, blokkeert daarnaast ‘gevoelige content’, zoals informatie over mensenrechten. Op de zwarte lijst die Google zou willen gebruiken voor Dragonfly, zouden onder meer termen staan als ‘studentenprotest’ en ‘Nobelprijs’ – verwijzingen naar het bloedig neergeslagen Tiananmenprotest in 1989 en de Nobelprijs voor de vorig jaar overleden dissident Liu Xiaobo.

Interne onvrede

In een reactie op de toespraak van Pence laat Google tegenover The Wall Street Journal weten dat "het nog niet in de buurt is van de lancering van een zoekproduct in China". Er bestaat binnen het bedrijf de nodige onvrede over Dragonfly.

Google-medewerkers menen dat het lanceren van de gecensureerde zoekmachine indruist tegen de gedragscodes van het bedrijf. Honderden Google-werknemers ondertekenden daarom een petitie waarin het bestuur van Google wordt opgeroepen te stoppen met het project.