© Waymo

Plan VS: stuur en spiegels niet meer verplicht in auto
Zelfrijdende voertuigen

Plan VS: stuur en spiegels niet meer verplicht in auto

05-10-2018 11:51 Laatste update: 12:03

Het Amerikaanse ministerie van Transport overweegt om een aantal auto-onderdelen niet langer verplicht te stellen voor zelfrijdende auto's.

Nu moeten autonome auto's nog worden uitgerust met zaken als een stuur, achteruitkijkspiegels en een gaspedaal voordat ze worden toegelaten tot de openbare weg. Maar afgaande op het document 'Automated Vehicles 3.0: Preparing for the future of transportation' (PDF) van het Amerikaanse ministerie van Transport kan daar binnenkort verandering in komen.

In het document, dat volgens de opstellers het startpunt moet zijn van een nationaal debat over het wegtransport, wordt voorgesteld om de vereisten voor autonome voertuigen te versoepelen. Tijdens de bijeenkomst waarop het document werd gepresenteerd, verklaarde de Amerikaanse minister van Transport Elaine Chao dat zelfrijdende auto's "mogelijk duizenden levens kunnen redden", schrijft The Verge. Op dit moment overlijden er jaarlijks zo'n 37.000 mensen bij auto-ongelukken.

Daarnaast geeft Chao hoog op van de voordelen die autonome auto's kunnen hebben voor mensen die minder mobiel zijn. "Automatisering heeft het potentieel om de kwaliteit van leven en de mobiliteit en onafhankelijkheid van miljoenen Amerikanen te verbeteren, vooral oudere Amerikanen en mensen met handicaps", schrijft ze in de inleiding van 'Automated Vehicles 3.0'.

Zorgen bij de bevolking

Verkeersveiligheidsdeskundigen en -activisten zijn minder te spreken over de plannen om de eisen aan zelfrijdende auto's te versoepelen. Zij vrezen dat auto- en techfabrikanten door de voorgestelde deregulering veel te veel macht krijgen.

Er lijkt zeker op dit moment nog genoeg reden om terughoudend te zijn met het verwijderen van zaken als sturen en rempedalen uit auto's. In maart vond er een dodelijk ongeval plaats met een zelfrijdende Uber die bij Tempe, Arizona een vrouw aanreed. De backup-bestuurder keek tijdens de rit op haar telefoon naar The Voice.

Chao begrijpt dat er nog zorgen bestaan. "Hoewel de technologie veelbelovend is, is het publiek nog niet overtuigd. Bedrijven moeten hun best doen om de zorgen bij de bevolking weg te nemen", tekende The Verge op uit de mond van de minister.

Zo werkt de techniek in zelfrijdende auto's