Beeld © AFP
Beeld © AFP
Nieuws

Windows 10-update wist bestanden, Microsoft stopt uitrol

6 oktober 2018 13:29

Microsoft heeft de laatste update van Windows 10 voor pc's en tablets weer ingetrokken. Meerdere gebruikers maakten melding dat hun bestanden waren verdwenen na de installatie van de software.

De 'Oktober 2018' update kwam afgelopen dinsdag beschikbaar voor gebruikers van Windows 10. Niet veel later verschenen er klachten op de populaire forumsite Reddit en Microsofts eigen ondersteuningspagina dat documenten, foto's en soms zelfs hele profielen werden gewist na de installatie.

Gisteren bleek dat er ook problemen waren bij computers die een Intel-processor van de zesde generatie (codenaam: Skylake) of nieuwer aan boord hebben. De software bleek niet compatibel met de drivers die horen bij deze Intel-chips. Microsoft raadde deze gebruikers aan te wachten met updaten.

'Op zichzelf staande meldingen'

Maar inmiddels is de gehele update ingetrokken. "We hebben de uitrol van de Windows Update van 10 oktober 2018 (versie 1809) voor alle gebruikers onderbroken omdat we op zichzelf staande meldingen onderzoeken van gebruikers die sommige bestanden missen na het updaten", schrijft Microsoft op zijn ondersteuningspagina.

Het intrekken is opvallend omdat dergelijke halfjaarlijkse updates uitvoerig worden getest. Maar omdat de Windows-maker de update nog niet breed heeft uitgerold naar alle gebruikers lijken de problemen vooralsnog mee te vallen. Het is nog onduidelijk wanneer de oktober-update opnieuw beschikbaar komt.