Censuur

'Google heeft wel concreet plan voor Chinese zoekmachine'

10 oktober 2018 12:30

In tegenstelling tot de officiële verklaringen zou Google al in een vergevorderd stadium zijn met zijn gecensureerde Chinese zoekmachine.

Dat stelt The Intercept, dat een transcript in handen heeft van een Google-vergadering van 18 juli. Toen zou Ben Gomes, hoofd van de Google-zoekmachine, een vergadering hebben gehad met het team dat werkt aan 'Project Dragonfly'. Dat is de interne naam voor de gecensureerde zoekmachine die Google voor China ontwikkelt.

Google is op dit moment niet beschikbaar in China, vanwege de houdgreep die de Chinese overheid daar op het internet heeft. Tijdens de vergadering zou Gomes tegen zijn ontwikkelaars hebben gezegd dat een gecensureerde zoekmachine "zo snel mogelijk" in China gelanceerd moest worden. Gomes zou intern spreken van een lancering "binnen zes tot negen maanden, misschien eerder".

Gomes stelt dat een lancering ingewikkeld is, omdat er overleg nodig is met de Chinese regering. Zulk overleg wordt bemoeilijkt door de handelsoorlog die de Amerikaanse president Trump met China is begonnen. Gomes drukt zijn werknemers echter op het hart dat er zomaar een opening zou kunnen komen en dat de zoekmachine op zo'n moment gereed moet zijn.

Haaks op officiële statements

Die woorden staan haaks op de officiële verklaringen van Google over een Chinese zoekmachine. Google zegt officieel dat een zoekmachine voor China pas in een onderzoeksstadium is.

In augustus zei Google-topman Sundar Pichai tegen zijn personeel dat de lancering van een Chinese versie van Google nog ver weg is. Medewerkers van Google maken zich zorgen over zo'n zoekmachine, omdat ze zouden meewerken aan censuur.

'Mensenrechten' op zwarte lijst

Vorige week riep de Amerikaanse vice-president Mike Pence Google nog met klem op te stoppen met de ontwikkeling van een gecensureerde zoekmachine voor China. Verschillende mensenrechtenorganisaties hebben zich ook al uitgesproken tegen een Chinese Google. Om in China toegelaten te worden, zou Google bijvoorbeeld woorden als 'mensenrechten' en 'studentenprotest' op de zwarte lijst moeten zetten.

Eind september werd een Google-bestuurslid gehoord door de Amerikaanse senaat. Ook toen was de verklaring dat Project Dragonfly "niet dichtbij een lancering in China" zou zijn. Topman Gomes zei in gesprek met de BBC in september dat het bedrijf "alleen wat verkenningen" zou hebben gedaan. "We hebben geen plannen om iets te lanceren", zei Gomes twee weken geleden nog.

Een Google-bron van The Intercept doet die openbare verklaring van Gomes af als 'onzin'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Regering VS wil dat Google stopt met Chinese zoekmachine