Met dit pakket maak je zelf een smartphone
Soldeer-je-slim

Met dit pakket maak je zelf een smartphone

17-10-2018 14:09 Laatste update: 14:33

MAKERphone is een educatief bouwpakket waarmee je een smartphone leert bouwen en programmeren.

Als je wilt opvallen, dan neem je geen Samsung Galaxy S9 of een iPhone XS Max. Dan trek je een MAKERphone die je zelf hebt gebouwd en geprogrammeerd uit je broekzak. De MAKERphone, die nu op Kickstarter staat, is een DIY-pakket met op Arduino gebaseerde elektronica. Je leert hoe je alle onderdelen tot een smartphone soldeert en hoe je het toestel programmeert. 

Het toestel heeft niet de specs van een Galaxy of een iPhone, maar je kan er wel mee bellen, berichten versturen en er enkele games mee spelen. De MAKERphone heeft zelfs een unieke mediaspeler die alleen kattenvideo's afspeelt.

De MAKERphone is het bedenksel van de 20-jarige Albert Gajšak. Zijn doel is om zoveel mogelijk mensen 'makers' te maken. Hij hoopt dat de MAKERphone als educatief project mensen de beginselen van elektronica en programmeren kan bijbrengen. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld zelf in Python of Scratch programmeren en deze apps delen met anderen.

Vanaf 11 jaar

Gajšak denkt dat 11-jarigen met een beetje ondersteuning van de ouders een MAKERphone kunnen maken. Voor 89 euro bestel je een MAKERPhone, die volgens de planning in maart 2019 wordt opgestuurd. 

Gajšak introduceerde eerder een pakket waarmee je zelf een 8-bit handheld gameconsole kan bouwen.