Dit slimme kruispunt ziet alles om de hoek aankomen
Allesziende tech

Dit slimme kruispunt ziet alles om de hoek aankomen

15-10-2018 12:22 Laatste update: 12:21

Autofabrikant Honda test in een kleine Amerikaanse stad een kruispunt dat een automobilist kan waarschuwen als er buiten zijn zicht een voetganger de hoek om komt lopen.

Het slimme kruispunt in de Amerikaanse plaats Marysville heeft vier hoge-resolutie-camera's die de vier toegangswegen overzien. Honda's software voor objectherkenning kan voertuigen, fietsers, honden en voetganger van elkaar onderscheiden. Het systeem herkent of verkeersdeelnemers elkaar kruisen en kan bijvoorbeeld automobilisten waarschuwen voor voetgangers die ze niet kunnen zien. 

Het gekozen kruispunt is onoverzichtelijk, omdat op iedere hoek een winkel is waardoor je niet kan zien wat er om de hoek aankomt. In een van de voorbeeldscenario's ziet het systeem dat een auto door rood dreigt te rijden en wordt de automobilist die voorrang heeft op tijd gewaarschuwd. De waarschuwingen worden op de head-up display op de voorruit geprojecteerd.

Automatisch remmen

In de essentie is dit nog een eenvoudig systeem dat slechts waarschuwt. In de toekomst zal een auto automatisch remmen als het een signaal krijgt dat er mogelijke botsing dreigt.

Volgens Honda kunnen de gegevens die het met deze test verzamelt ook meer inzicht geven in hoe steden en het verkeer veiliger te maken zijn.

Honda's slimme kruispunt