Google-ceo praat voor het eerst over China-plannen
'Het is nog vroeg'

Google-ceo praat voor het eerst over China-plannen

16-10-2018 12:40 Laatste update: 13:07

Google-ceo Sundar Pichai heeft voor het eerst gereageerd op de plannen van het bedrijf om zijn zoekmachine opnieuw te lanceren in China.

"We wilden leren hoe een Google China eruit zou zien", zei Google-ceo Sundar Pichai op een conferentie van techplatform Wired. Hij reageerde daarmee voor het eerst publiekelijk op de tests die Google doet voor een mogelijke terugkeer van zijn zoekmachine in China. Volgens Pichai kan de zoekmachine op 99 procent van de vragen een goed antwoord geven.

"Het is nog erg vroeg, we weten nog niet of we dit naar China kunnen brengen, maar het voelde voor ons belangrijk om het te gaan verkennen", aldus de Google-ceo.

Het bedrijf ziet een grote markt in China, die het nu volledig niet kan bedienen. De Google-zoekmachine is namelijk sinds 2010 geblokkeerd, omdat het bedrijf de censuurregels van de Chinese overheid niet in acht nam. Het plan om terug te keren naar China zou al in een vergevorderd stadium zijn, meldde The Intercept. Pichai spreekt dat tegen. 

Protest

Zowel binnen als buiten Google regent het kritiek op de plannen voor een terugkeer naar China. Zo ondertekenden 1400 Google-werknemers een interne petitie om hun ongenoegen te uiten.

De zoekanalist Jack Poulson nam zelfs ontslag naar aanleiding van de plannen. Ook de vice-president van de VS, Mike Pence, heeft zich kritisch uitgelaten. Volgens hem zou een Chinese variant van Google 'de Communistische Partij-censuur versterken ten koste van de privacy van Chinese gebruikers."