Beeld © AFP
Beeld © AFP
Nieuws

VVD en D66 willen 10 miljoen voor innovaties in gehandicaptenzorg

17 oktober 2018 05:56

Technologie kan veel hulp bieden aan gehandicapten, maar dat gebeurt volgens regeringspartijen VVD en D66 nog te weinig. Met een speciaal fonds willen ze dat stimuleren.

Een exoskelet dat helpt om dwarslaesiepatiënten weer te laten lopen of een zorgrobot die helpt met huishoudelijke taken. Er zijn ideeën genoeg in de zorg. Maar weinig van die technieken worden in de praktijk gebruikt.

"Er gebeuren hele mooie dingen maar het lukt nog niet goed om die snel beschikbaar te hebben voor mensen die er baat bij hebben", zegt VVD-Kamerlid Sophie Hermans.

10 miljoen euro

VVD en D66 willen een innovatiefonds oprichten en daar extra in investeren. In deze kabinetsperiode moet er tien miljoen euro in dat fonds komen. De helft daarvan is al toegezegd.

Het fonds is niet bedoeld om technologische ontwikkelingen direct te steunen, vertelt D66-Kamerlid Bergkamp. "Het gaat erom dat we de ideeën en kennis bij elkaar brengen." Nu wordt in de gehandicaptenzorg nog te vaak opnieuw het wiel uitgevonden, vindt ze. "Dat is zonde."

Om geld uit het fonds te krijgen, moeten zorgaanbieders met plannen komen 'die de gehandicaptenzorg verder brengen'. De plannen moet ook concreet zijn en er moet duidelijk zijn 'welk verschil de toepassing gaat maken in het leven van de cliënt en welke invloed deze toepassing heeft op het werk van de professional.'

Lydia woonde twee weken samen met een zorgrobot

Tandenpoetsen, medicijnen nemen en liedjes zingen. Twee weken lang deed Lydia (39), die een verstandelijke beperking heeft, dat in het gezelschap van een bijzondere huisgenoot: een robot.