'Facebook verzweeg jaar lang fout in kijkcijfers reclames'
Adverteerders boos

'Facebook verzweeg jaar lang fout in kijkcijfers reclames'

17-10-2018 10:13 Laatste update: 10:44

Adverteerders zijn boos op Facebook, omdat het bedrijf ruim een jaar lang heeft verzwegen dat kijkcijfers van videoreclames lager waren dan er werd gemeld.

Een groep adverteerders voelt zich bedonderd door Facebook, meldt The Wall Street Journal. Facebook wist in 2015 al dat de kijkcijfers van video's op het sociale netwerk niet klopten, maar meldde dat pas in 2016. Dat blijkt uit de aanklacht van een groep adverteerders die Facebook dinsdag voor de rechter heeft gesleept.

Roekeloos en onverschillig

Volgens de aanklagers kwam Facebook er zelf in januari 2015 al achter dat zijn eigen kijkmetingen van video's niet klopten, en was de oorzaak een paar maanden later gevonden. Pas in september 2016 maakte Facebook zijn bevindingen openbaar. In de aanklacht worden interne documenten van Facebook aangehaald, die erop zouden wijzen dat het bedrijf zelf al lang van de overdreven cijfers wist.

Bovendien zouden de cijfers meer zijn overdreven dan tot nu toe bekend was. "Facebooks interne handelen laat een bedrijfsmentaliteit zien die roekeloos onverschillig is over zijn eigen metingen", stellen de aanklagers.

Rekenfout

In september 2016 zei Facebook dat zijn kijkcijfers kunstmatig hoger waren uitgevallen omdat alleen video's van drie seconden of langer meetelden in de gemiddelde kijktijd. Omdat video's met een kijktijd onder de drie seconden niet meetelden, schatte Facebook de gemiddelde kijktijd 60 tot 80 procent hoger in dan de werkelijkheid.

De aanklagers stellen echter dat de rekenfout zorgde voor een overdrijving van 150 tot 900 procent. Facebook zei destijds dat de fout geen invloed had op de rekeningen van adverteerders. De adverteerders spreken in hun aanklacht echter van misleiding. Door de hoger dan werkelijke cijfers dachten adverteerders dat video's populairder waren, waardoor ze er meer van gingen inkopen.

Facebook zegt in een korte verklaring: "De suggestie dat wij dit probleem op wat voor manier dan ook voor onze partners hebben willen verstoppen is onjuist. We hebben onze klanten van de fout op de hoogte gebracht toen die ontdekt werd."

Kijk ook: tips voor je Facebook-instellingen