© Facebook

Facebook gebruikt data chatcamera Portal voor reclames
Privacy

Facebook gebruikt data chatcamera Portal voor reclames

17-10-2018 15:25 Laatste update: 15:28

Facebook zei dat het geen informatie voor reclamedoeleinden zou verzamelen met zijn nieuwe chatcamera Portal, maar nu blijkt dat toch wel het geval.

Facebook kondigde vorige week zijn videochatcamera Portal aan. Het gaat om twee modellen, beide met de functies van een slimme speaker en de mogelijkheid om met vrienden te videobellen. Dankzij een reeks privacy-schandalen kijken mensen met argusogen naar Facebook, zeker als het beloftes doet rondom een camera voor in huis.

Daarom levert Facebook het apparaat met een cameraklepje, de belofte dat videogesprekken versleuteld zijn en de garantie dat er geen data wordt verzameld via Portal. Althans, dat laatste drukten de topmensen van Facebook journalisten op het hart bij de presentatie.

Nu blijkt daar niks van waar, meldt Recode. Facebook nam contact op met de site om zijn antwoord te wijzigen. Hoewel Portal zelf geen advertenties toont, kan data over met wie gebruikers bellen en welke apps zij op Portal gebruiken wel degelijk gebruikt worden voor gerichte advertenties op andere Facebook-diensten.

Hoewel gericht adverteren op basis van gebruikersdata het hele verdienmodel van Facebook is, hadden gebruikers misschien toch wat anders verwacht bij een product waar ze zelf al voor betalen. Tegen Recode zegt Facebook nu dat de data wel verzameld kunnen worden, maar dat het bedrijf niet van plan is die te gebruiken.

Amazon en Google doen het ook

Andere makers van slimme speakers zijn echter ook niet heilig. Zo is er Amazon met zijn reeks Echo-speakers met assistent Alexa. De Amazon-speakers onthouden alle verzoeken die de gebruiker doet en slaan die op zijn Amazon-account op. Vooralsnog lijkt die opslag eindeloos.

Alle vragen die gebruikers stellen en interacties die zij via hun speakers hebben, worden ook in tekst omgezet. Amazon hoeft de verzamelde data niet aan anderen te verkopen: als één van de grootste webwinkels ter wereld kan het zelf ook alle kanten uit met grote hoeveelheden gedragsdata van gebruikers.

Ook de Google Home-speakers leren van hun gebruikers en ook die data wordt door Google gebruikt. Google stelt zelf: "Ook gebruiken we je gegevens (..) om advertenties weer te geven die relevant en nuttig zijn en om onze services voor iedereen gratis te houden. De Google Home leert in de loop van de tijd betere en persoonlijkere suggesties en antwoorden te bieden." De Google Home-speakers zijn later deze maand ook in Nederland te koop.

HomePod: geen opslag in cloud

Alleen Apple gebruikt data die zijn slimme speaker HomePod oppikt niet voor reclame-doeleinden. Dingen die gebruikers vragen worden niet in de cloud opgeslagen. Ook worden alle vragen end-to-end versleuteld verzonden. Dat is prettig voor de privacy, maar Siri is door een gebrek aan lerend luisteren voorlopig ook wat minder slim dan haar adverterende collega's.

Kijk ook: review Apple HomePod

Volg het Bright YouTube-kanaal voor meer tech-video's