Harrison Ford naadloos in Solo gezet dankzij AI
Deep learning

Harrison Ford naadloos in Solo gezet dankzij AI

17-10-2018 11:46 Laatste update: 10:47

Een Star Wars-fan heeft software met kunstmatige intelligentie gebruikt om Harrison Ford overtuigend in de nieuwe Solo-film te krijgen.

De meest recente Star Wars-film Solo vertelt over de oorsprong van legendarische bounty hunter Han Solo, maar hij wordt vertolkt door acteur Alden Ehrenreich. Een fan kon toch echt niet wennen aan een andere acteur dan Harrison Ford, en besloot er kunstmatige intelligentie bij te halen.

Een deep-learning-algoritme analyseerde een groot aantal foto's van het gezicht van een jonge Harrison Ford, gezien van allerlei kanten. Daarna werd het gezicht in een paar scènes van Solo over dat van Ehrenreich geplakt, met een indrukwekkend resultaat. Het lijkt net alsof Han Solo door een jonge Ford wordt gespeeld, en dat zonder urenlange special effects.

Zulke dure special effects werden toegepast in de film Justice League. Daarin wordt Superman gespeeld door acteur Henry Cavill. Na de opnames bleken er extra beelden nodig te zijn, maar Cavill was inmiddels met de nieuwste Mission Impossible bezig, en had daarvoor een flinke snor laten staan. Afscheren was geen optie, en dus werd de besnorde Superman beeldje voor beeldje met de hand digitaal geschoren.

Dat leverde ondanks het grote budget van de film vreemde beelden op: je zag dat er iets niet klopte. Ook hier schakelde een willekeurige internetgebruiker de hulp van deep learning in. Foto's van een snorloze Cavill werden over de aangepaste beelden gelegd, met een realistischer resultaat dan dat het dure special-effects-team leverde.

Overigens passen filmmakers zelf ook een soortgelijke methode toe, bijvoorbeeld in Star Wars-film Rogue One. Daar zien we aan het eind een jonge Princess Leia, gespeeld door een andere actrice maar met het gezicht van actrice Carrie Fisher er digitaal overheen geprojecteerd.