ARM-chips

'Apple wil eigen chips in Macs stoppen'

18 oktober 2018 10:46

De iPhones en iPads hebben al chips die Apple zelf ontwerpt, Macs zouden over twee tot drie jaar volgen.

Dat zegt de doorgaans betrouwbare analist Ming-Chi Kuo, meldt 9to5Mac. Volgens Kuo zou Apple zijn eigen A-chips in Macs willen gebruiken, om niet langer afhankelijk te zijn van Intel. Nu worden er Intel-chips in Macs gebruikt, maar Intel ontwikkelt die volgens een vaak onvoorspelbaar schema. Ook heeft Intel zijn chips nog niet zo klein en energiezuinig gemaakt als werd verwacht.

Ondertussen worden de A-chips die Apple zelf voor iPhones en iPads ontwerpt steeds sneller. De A12 Bionic-chip van de iPhone XS kan zich op sommige vlakken al meten met de Intel-chips die in laptops en desktopcomputers zitten, en dat in de kleine behuizing van een telefoon.

Alle software aanpassen

Grootste obstakel voor een overstap is de software: die moet worden aangepast op een nieuwe chipstructuur. De chips van Apple maken namelijk gebruik van de ARM-architectuur, Intel-chips gebruiken de x86-architectuur. Daarom verwacht Kuo dat low-end Macs, zoals de MacBook, eerst aan de beurt zijn bij een overstap, en Macs voor professionals later volgen. Het geschikt maken van zwaardere software kost simpelweg meer tijd.

Apple is dit jaar zelf al begonnen met een mogelijke voorbereiding. In MacOS Mojave zitten een aantal apps die zijn overgezet van iOS, zoals de apps Thuis en Dictafoon. Op termijn krijgen alle ontwikkelaars de mogelijkheid om op die manier iOS-apps naar de Mac over te zetten. Een dergelijke overstap maakte Apple eerder in 2006, toen het overstapte van PowerPC-chips naar Intel.

Chips voor zelfrijdende Apple-auto

Apple zou zijn chips de komende jaren exclusief bij Taiwanese chipmaker TSMC blijven fabriceren. Die chipmaker zal tussen 2023 en 2025 volgens Kuo ook een chip voor zelfrijdende auto's voor Apple fabriceren. De chip zou zorgen voor vrijwel of volledig autonome auto's. Het is nog niet bekend of Apple zelf een auto wil gaan maken of de chips aan andere automakers wil verkopen.

Kijk ook: hoe bevalt de iPhone XS Max?