Gratis testritjes

Tunnelsysteem SpaceX vervoert in december eerste mensen

22 oktober 2018 10:52

Het testcircuit van een vervoerssysteem onder het terrein van ruimtevaartbedrijf SpaceX opent op 10 december zijn deuren in Los Angeles. De pods vervoeren eerst nog alleen mensen door de tunnel, later ook auto's.

In een reeks van tweets heeft Elon Musk verkondigd dat de eerste tunnel van zijn startup The Boring Company bijna af is. Volgens Musk wordt de tunnel in Hawthorne, een wijk in het zuidwesten van Los Angeles, geopend op 10 december. Een dag laten mag het publiek gratis de tunnelpods proberen.

De pods gaan volgens Musk tot 250 kilometer per uur. De testbaan ligt onder het terrein van SpaceX, bij het Hawthorne Municipal Airport, in Los Angeles.

Later ook vervoer van auto's

Het idee van The Boring Company is om met een ondergronds tunnelsysteem ervoor te zorgen dat de druk op de weg afneemt in dichtbevolkte gebieden. Boven de grond stappen de voetgangers en fietsers in, waarna de pod via een lift naar beneden zakt en daarna op de baan wordt gezet.

In een later stadium moeten ook auto's van het tunnelsysteem gebruik kunnen maken. Deze auto's worden dan op een onderstel geplaatst, waarna ze op de rails worden gezet.

Hyperloop

In een nog later stadium is het idee van Musk om een vacuüm te creëren in sommige van de tunnels, zodat de pods theoretisch zelfs snelheden van 1200 kilometer per uur kunnen halen.

Op meerdere plekken ter wereld wordt gewerkt aan dergelijke hyperloops. Zo ontwikkelt de Delftse startup Hardt een Europese hyperloop

The Boring Company werkt ook een garage die auto's direct ondergronds naar de hyperlooptunnels kan vervoeren. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Boring Company mag futuristische garage bouwen

Miniatuurvoorbeeld
Meer over de hyperloop

Delftse startup Hardt werkt aan Europese hyperloop