YouTube: onmogelijk aan EU-auteursrechtwet voldoen
'Uploadfilter'

YouTube: onmogelijk aan EU-auteursrechtwet voldoen

22-10-2018 16:00 Laatste update: 17:49

YouTube zegt niet te weten hoe het moet voldoen aan de nieuwe strengere Europese auteursrechtwet. "Het is een onmogelijke klus", zeggen bronnen binnen Google tegen Bright. Daarom komt het bedrijf in actie tegen de voorgestelde regelgeving.

Volgens de nieuwe wet moeten techbedrijven ervoor zorgen dat er geen materiaal naar hun netwerken wordt geüpload waarop auteursrechten rusten.

En hoewel de term uploadfilter niet in het voorstel staat, komt het er wel op neer dat de techbedrijven zo'n filter moeten inzetten. Google waarschuwt nu dat het niet weet hoe het kan voldoen aan de nieuwe regels.

Filter is drempel

Tegenstanders van de nieuwe regels, zoals de bedenker van het internet Tim Berners-Lee en Wikipedia-oprichter Jimmy Wales, waarschuwden al dat de ontwikkeling van zo'n uploadfilter duur zou zijn. Het zou bovendien ten koste gaan van innovatie, omdat kleinere platforms die investering niet snel zouden kunnen doen.

Bovendien wordt het filter veel te grof waardoor bijvoorbeeld ook parodieën op video's of liedjes tegengehouden zouden worden, is de vrees.

Zelfs voor Google onhaalbaar

Volgens Google zal het uploadfilter dus niet alleen voor kleine bedrijven een probleem zijn, maar zelfs voor de grootste en rijkste techbedrijven ter wereld. Daarom bereidt Google, de eigenaar van YouTube, mogelijk acties voor.

Met de acties wil de techreus aan Europese politici en het publiek duidelijk maken dat ze niet aan deze wet kunnen voldoen. YouTube zal niet op zwart gaan, maar andere 'vergaande acties' worden besproken, vertelt een bron binnen het bedrijf. Wat dat concreet betekent voor YouTube-gebruikers, is onduidelijk. 

Brief van YouTube-ceo

De eerste actie is een brief van YouTube-ceo Susan Wojcicki. Zij roept Europese YouTubers op hun stem te laten horen.

In een brief schrijft zij dat de regelgeving een gevaar vormt voor het kunnen delen van je stem met de wereld. Ook waarschuwt ze dat de regels de werkgelegenheid niet ten goede komen. 

'Honderduizenden banen op de tocht'

"Als het voorstel wordt ingevoerd, bedreigt artikel 13 (van de nieuwe Europese auteursrechtwet, red.) honderdduizenden banen, Europese makers van content, bedrijven, artiesten en iedereen die zij in dienst hebben", schrijft Wojcicki.

Ze vreest dat YouTube en andere platformen waar veel geüpload wordt door gebruikers, denk aan Facebook, alleen nog maar content van grotere bedrijven toe kunnen staan.

"Het zou te gevaarlijk zijn voor platformen om content te hosten van kleinere makers van content, omdat de platforms dan direct aansprakelijk worden voor die inhoud", zegt de YouTube-ceo.

Andere plannen bevinden zich nog in de brainstormfase, maar het geeft aan dat YouTube en daarmee ook Google niet goed weten wat ze met de nieuwe regelgeving aan moeten.

Wet is er nog niet doorheen

De timing van Google lijkt goed gekozen, want de nieuwe auteursrechtwet is er nog niet doorheen. Naast het gewraakte artikel 13, wat dus iets zegt over het uploadfilter, staan er nog meer bepalingen in die het auteursrecht meer van deze tijd moeten maken.

Een ander omstreden onderdeel is artikel 11. Dat artikel verplicht websites die nieuwsberichten bundelen en toegankelijk maken, denk aan Google News, om de rechten te kopen waarmee ze mogen lijken naar websites van nieuwsuitgevers (zoals Bright en RTL Z). 

Voor de wet er echt doorheen is, moeten de Europese Commissie, de Raad van de Europese Unie en het Europees Parlement het nog eens worden over het voorstel.

Kijk ook: YouTube-baas beantwoordt vragen Bright-kijkers

Meer tech-video's? Subscribe je op het Bright YouTube-kanaal