De Wear Space. Beeld © Panasonic
De Wear Space. Beeld © Panasonic
Nieuws

Concentreren: Panasonic komt met geluiddempende oogkleppen

22 oktober 2018 14:08

Elektronicaconcern Panasonic werkt aan een uitvinding die dé droom moet zijn voor iedere kantoortuinmedewerker. Oogkleppen met ingebouwde high-tech oordoppen.

Het concept van de Japanse ontwerper Kunihiko Morinago is eenvoudig en kennen we al sinds jaar en dag van paarden: oogkleppen die ervoor zorgen dat je alleen ziet waar je naar kijkt, en niets daarbuiten.

Dat eeuwenoude concept wordt wel aangevuld met een high-tech vernuftigheidje. In de oogkleppen zit ook een koptelefoon ingebouwd die achtergrondherrie wegfiltert. Op die manier zie je die wild gebarende collega niet én je hoort hem ook niet.

Oogkleppen, een beproefd concept.

223 euro

Een prototype van de gadget werd in het voorjaar al gepresenteerd op techbeurs SXSW, maar nu kun je je ook inschrijven voor een exemplaar. Dat kan via crowdfundingsite Greenfunding.

Voor 29.000 yen (223 euro) kun je het project ondersteunen. In ruil daarvoor krijg je als eerste de Wear Space toegestuurd als het crowdfundingsdoel van 15 miljoen yen is gehaald. Als dat lukt wordt er besloten of het apparaat ook in massaproductie wordt genomen, meldt Quarz.

Serieus probleem

Geluidsfilterende oogkleppen zien er misschien wat koddig uit, maar ze zijn mogelijk wel een oplossing voor een serieus probleem. Vrijwel iedereen wordt tijdens het werk namelijk beïnvloed door omgevingsgeluid, blijkt uit onderzoek. Omgevingspsycholoog Fiona de Vos zei eerder tegen RTL Z dat het omgaan daarmee onnodig veel energie kost.

Er zijn ook al een hoop verschillende oordoppen op de markt die het omgevingsgeluid voor je kunnen wegfilteren. De Nederlandse startup Knops ontwikkelde zelfs een set oordoppen waarmee je vier verschillende geluidsniveau's kunt instellen.