Langste zeebrug ooit verbindt Hong Kong met rest van China
Megabrug

Langste zeebrug ooit verbindt Hong Kong met rest van China

23-10-2018 11:23 Laatste update: 11:49

Het is misschien wel de meest nutteloze en ongewenste brug, maar wel de langste zeebrug ter wereld. De Zhuhai-brug heeft een lengte van 55 kilometer en verbindt Hong Kong met Macau. Woensdag gaat hij open.

Je zou maar je telefoon vergeten zijn en willen omkeren. De Hong Kong-Zhuhai-Macau-brug is de langste zeebrug ter wereld. Met 55 kilometer strekt de brug verder dan de oversteek van het Kanaal tussen Dover en Calais (50 kilometer).

De zeebrug is niet de langste brug ooit: de Peking-Shanghai Expresstrein raast namelijk over een brug met de lengte van 164 kilometer. Maar dat is maar een paar meter boven de grond en dat vinden wij niet een echte brug, die gaat over water of desnoods over een ravijn.

Ook een tunnel

Tot nu toe is het record van de langste brug over water al 50 jaar in handen van de 38 kilometer lange brug over Lake Pontchartrain in Louisiana, Amerika. In vergelijking: de Afsluitdijk is 30 kilometer.

In de 55 kilometer zit ook een tunnel van 6,7 kilometer en 3 overspanningen met een kabelbrug. Er zijn drie eilanden aangelegd om de oversteek te maken. De 420.000 ton staal is voldoende om 60 Eiffeltorens te bouwen. De bouw van de megabrug is gestart in 2009 en heeft 16 miljard euro gekost. De reistijd is van 3 uur naar 30 minuten ingekort.

Controverse

Afgezien van vertraging, corruptie en de dood van zeven bouwvakkers is er nog meer controverse. De brug blijkt vooral een politiek statement waarmee Peking de grip op het semi-autonome Hong Kong wil vergroten. Hong Kong beschrijft het als een navelstreng die de band met het moederland ineens weer zichtbaar en tastbaar maakt.

Weinig Hong Kong-Chinezen zullen gebruik maken van de brug, er is een vergunning nodig om er met de auto over te gaan. Ze vrezen wel dat de brug meer toeristen brengt.